Главна / Вести / Косово и Метохија / Потврђено присуство вируса АХ1Н1, али број оболелих није у порасту

Потврђено присуство вируса АХ1Н1, али број оболелих није у порасту

Присуство вируса грипа АХ1Н1 потврђено је у зони надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица (север Косова и српске енклаве јужно од Ибра ), али број оболелих од обољења сличних грипу у односу на прошлу недељу није у порасту.

Начелник Центра за превенцију и контролу болести  у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица специјалиста епидемиолог др Зоран Вукадиновић каже за Контакт Плус да је највећи број оболелих у узрасној групи 30 до 60 година.

“Вирус грипа АХ1Н1 потврђен је и на нашим просторима. Ради се о вирусу који кружи регионом, а и у Европи од 2009 године.  На основу доступних података  Заводу за јавно здравље Косовска Митровица, број оболелих од обољења сличних грипу није у порасту у односу на прошлу недељу. Највећи број оболелих је у узрасној групи 30 до 60 година. Што се тице броја имунизованих против сезонског грипа ишла је са 95 одсто група у приоритету –  кардиоваскуларни, респираторни болесници,  дијабетичари и особе преко 65 година” – каже  др Вукадиновић.

Он истиче да је компонента вируса АХ1Н1 активни састојак сезонске вакцине.  “Вирус АХ1Н1 и Х3Н2 су активни састојци сезонске вакцине грипа за сезону 2018/2019 годину тако да је то добар показатељ, јер је 95 одсто од планираних вакцина утрошено за групе у приоритету” , наводи др Вукадиновић.

Продужетак распуста свакако утиче на смањење ширења вируса, додаје др Вукадиновић. “Сигурно да ће имати ефекта јер су деца вани, време је добро, нису у затвореним просторијама”.

Надлежни апелују на грађане да не користе медикаменте без консултација са лекарима.

“Не узимати терапију на своју руку и са овог места  апелујемо да се са свим симптомима, свим обољењима сличним грипу грађани јаве свом изабраном лекару, који ће укључити адекватну терапију”, рекао је др Вукадиновић.

Што се тиче мера превенције, поред препорука за јачање имунитета,  препоручују се и опште мере превенције, као што су избегавање блиског  контакта са оболелим особама, редовно прање руку, избегавање додиривања очију, носа и уста прљавим рукама, затим хигијена дисајних путева, покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папираном марамицом, коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном,  што је врло делотворно,  проветравање просторија ,избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи итд.

Извор: Радио Контакт Плус

 

Check Also

ККиМ: Османи или не жели дијалог, или не схвата концепт мирољубиве политике

Контрадикторност и апсурд су постали омиљене реторичке фигуре политичара у Приштини, који из дана у …