Главна / Вести / Косово и Метохија / Оптимизам али и скепса око дијалога и евентуалног споразума

Оптимизам али и скепса око дијалога и евентуалног споразума

Висока представница Европске Уније (ЕУ) и посредница у косовско-српском дијалогу у Бриселу Федерика Могерини је спремна да ако је потребно недељама и месецима, разговара са председницима Косова и Србије, Хашимом Тачијем и Александром Вучићем како би се постигао коначан свеобухватан споразум о односима ове две земље, али да је претходно потребно уклонити главну препреку – одлуку о таксама на увоз српске робе коју је косовска Влада усвојила новембра прошле године.

Авни Арифи, шеф кабинета премијера Рамуша Харадинаја је за онлајн новину Еxпресс изјавио да је Могерини изгубила кредибилитет зато што заступа захтеве само једне стране, односно Србије, која условљава наставак дијалога повлачењем одлуке о таксама.

“Влада Косова не гледа на таксе и њену политику као на питања која се тичу дијалога. Напротив, ми позивамо госпођу Могерини да као посредница омогући одвијање нове фазе дјалога са напоменом да ће то довести до правно обавезујућег споразума”, изјавио је Арифи.

Оштрији је био премијер Рамуш Харадинај, који је на конференцији за штампу оптужио посредницу у бриселском дијалогу Могерини да води тајни дијалог између Косова и Србије.

“Могерини води полутајни дијалог. Било би добро да она изнесе на светлост дана тај дијалог. Дакле, да га не држи у тајности”, изјавио је Харадинај.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да не очекује да челник косовске Владе Рамуш Харадинај убрзо повуче одлуку о таксама на увоз српских производа и да се може очекивати само погоршање ситуације. Вучић је ипак изјавио да је америчка администрација против одлуке о таксама, али и да “постоји тајна подршка од једне европске земље и одређених кругова претходне администрације у Сједињеним Америчким државама (САД)”.

На унутрашњој политичкој сцени заоштрени су односи у самој владајућој коалицији, јер премијер Харадинај инсистира на ставу да таксе могу да буду суспендоване када Србија призна Косово, а главни коалициони партнер Демократска партија Косова инсистира да се таксе суспендују како би дијалог са Србијом био настављен, дакле онако како предлажу САД.

Косовски аналитичари не искључују могућност да у случају наставка овог неслагања унутар коалиције дође и до превремених избора.

Џавит Хаљити, потпредседник Демократске партије Косова (ДПК) је изјавио да нико није молио нити ће молити Харадинаја да суспендује одлуку о таксама, али је истакао да ако се одлука о таксама, на иницијативу ДПК нађе на седници Владе и она гласа за њено укидање, онда се подразумева да би то значило и обарање Харадинаја са функције премијера. Хаљити је изјавио и да је владин тим за преговоре основан као помоћ председнику Тачију за разговоре које ће имати са српским председником Вућићем, и да се слаже да преговоре треба да води председник, али да се не слаже са његовом идејом промене граница.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је изјавио да идеја о разграничењу постоји као предлог, али да није дефинисано где би се та линија налазила.

“Дајте да причамо о томе, да на такав начин решимо наше односе. То је наша званична понуда”, изјавио је Дачић.

Председник Србије Вучић, коментаришући изјаву Дачића је казао да то није ништа ново и да је он то рекао пре две године, а српски медији наводе да је Вућић разграничење поменуо као лични а не званични став Србије.

“Ја се залажем и то не кријем, ја се свакако залажем, и то је политика коју представљам, да ли ће она добити подршку народа или не, ја се залажем за разграничење са Албанцима,“ изјавио је прошле године Вучич у Шиду.

С друге стране, Хаљиљ Матоши, саветник премијера Харадинаја је за македонску агенцију МИА изјавио да је за Владу Косова потпуно неприхватљива идеја шефа српске дипломатије Ивице Дачића за дефинисање граница између две земље.

“Косово је себе дефинисало ослободилачким ратом и проглашењем независности 17. фебруара 2008. године и својим Уставом је јединствена и недељива држава, дакле о суверенитету и територијалном интегритету се не може преговарати. Косово је животно заинтересовано за нормализацију односа са Србијом, у склопу свеобухватног правно обавезујућег споразума, укључујући и реципрочно признање, са постојећим границама од 17. фебруара”, изјавио је Матоши.

Отворено је против било каквог кориговања граница и премијер Харадинај, јер сматра да би тако нешто отворило “Пандорину кутију”.

Међутим, портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је коментаришући изјаву Ивице Дачича истакла да коначни споразум између Косова и Србије треба да буде реалан.

“Сходно томе радимо на правно обавезујућем споразуму за свеобухватну нормализацију, који ће довести до одрживог решења отворених питања, применљивог и обавезујућег, заснованог на обостраној сагласности и у складу са међународним и правом ЕУ и прихватљивим за земље чланице”, изјавила је Коцијанчић.

И председник Косова Хашим Тачи је оптимиста да би мировни споразум између Косова и Србије могао да се постигне још током ове године.

“Ми ћемо пуно радити и надам се да ћемо видети флексибилност и креативност и у Београду, и да ћемо наредних недеља и месеци постићи коначан споразум”, изјавио је Тачи.

Наим Рашити, директор Балканске групе за политике на Косову је за Радио Слободна Европа изјавио да постоји тенденција и у Европској Унији и у САД да се што пре постигне споразум између Косова и Србије.

“Постоји оптимизам да споразум треба да се постигне ове године, до јуна месеца. Али истовремено не видим формалне сусрете, интенсификацију процеса дијалога, иако су настављене неформалне консултације и сусрети. Остаје да се види и верујем да ће америчка администрација учинити више наредних месеци да покушамо и постигнемо неки споразум, али није сигурно и нема гаранције да ће доћи до таквог споразума”, изјавио је Рашити.

Како преносе косовски медији, бивши портпарол НАТО-а, Џејми Шеа је оценио да постизање правно обавезујућег споразума између Косова и Србије треба да буде приоритет за будуће представнике ЕУ који ће бити изабрани маја месеца, након овогодишњих избора у Европском парламенту.

Према Шеа-и,успешан завршетак дијалога треба да укључује признање Косова од стране Србије, отварање пута за обе земаље према ЕУ и учлањење Косова у НАТО и ОУН.

“За то је потребна политичка воља, јединство и сарадња између Британије, ЕУ и САД, која наставља са кључном дипломатском улогом за успостављање мира на Западном Балкану, као што се десило у свакој фази конфликти у бившој Југославији. Ако се то не постигне, изгубиће се импулс наносећи тако штету ономе што је постигнуто до сада у дијалогу са посредницима ЕУ”, написао је Шеа.

 

 

 

 

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

ККиМ: Османи или не жели дијалог, или не схвата концепт мирољубиве политике

Контрадикторност и апсурд су постали омиљене реторичке фигуре политичара у Приштини, који из дана у …