Главна / Вести / Србија / Вучић обилази Расински округ, прва станица Сталаћ

Вучић обилази Расински округ, прва станица Сталаћ

Председник Александар Вучић наставио је кампању “Будућност Србије” обиласком Расинског округа, а прво је посетио Сталаћ, где је обишао предузеће за производњу металне галантерије “Антић Коста”.

Председник Србије Александар Вучић најавио је у разговору са грађанима Сталаћа, чворишту некадашњих железница, да држава намерава да улаже у железничку инфарструктуру, јер су процене да тај вид саобраћаја, те превоз путника и робе, поново добија на значају.

“Железнице су будућност, а и карго и путнички саобраћај базираће се све више управо на железницама”, рекао је Вучић.

“Мораћемо, пре свега, да градимо Коридор 10. Радили смо пругу Ресник – Ваљево, и даље ћемо радити према Црној Гори, али мораћемо да радимо Коридор 10, пре свега, Беоргад – Ниш”, рекао је Вучић.

Указао је да ће, уз то, бити изграђен аутопут од Појата до Прељине, што је, истиче, за житеље тог дела земље спас.

“Ту ћемо да изградимо три индустријске зоне, близу аутопута – једну уз Краљево, једну уз Трстеник, једну између Крушевца и Ћићевца”, рекао је Вучић.

Председник је додао да многи, не само на српској политичкој сцени, воле да кажу – гласај за мене, биће боље, али да то не иде тако, јер се систем мора поставити на озбиљан и одговоран начин, и да само уз тешке мере, ствари долазе на добро.

Додао је да Србији економија расте, док је велики пад у индустријској производњи у Европи.

“Докле год имамо позитивни раст и суфицит у буџету моћи ћемо да повећавамо пензије и плате у јавном сектору. За то смо се изборили тешким и одговорним реформама које смо спровели пре четири године”, рекао је Вучић.

Један од мештана га је упитао за стрелце, који раде у противргадној заштити, а којима, како је рекао, држава не плаћа ни пензијско, ни социјално осигурање, на шта је Вучић одговорио да ће то проверити са министром пољопривреде и да ће министар пружити јавни одговор у наредних 48 сати.

Председник Србије наставио је данас кампању “Будућност Србије” обиласком Расинског округа, а прво је посетио Сталаћ, где је обишао предузеће за производњу металне галантерије “Антић Коста”.

Председника су испред фирме дочекали домаћини и грађани тог места.

Приватна фирма “Антић Коста” производи и дистрибуира производе металне галантерије намењене грађевинарсттву основана је 1959. године и у власништву је породице Антић.

Запошљава 80 радника. Ове године у плану је повећање извоза и броја радника, а углавном су запослени људи из Сталаћа, док су, како кажу у фирми, плате од 25.000 до 100.000 динара.

Производни погони су површине од 12.000 м2 и налазе се у Сталаћу.

Целокупна производња је прилагођена европским стадардима, континуирано се уводе иновације, унапређују кадрови и набављају најсевременије машине.

Своје производе међу којима су вентилационе алуминијумске решетке за централну климатизацију, штуцне, прохромски сливници за купатила извози у 15 држава – земље региона, Мађарску, Румунију, Италију, Чешку, Грчку, Словачку…

Посета Варварину

“Националне и државне интересе Србије бранићу снажније и јаче, него они што ми држе придике”, поручио је председник Србије Алкесандар Вучић, али и указао да је неопходно да разумемо своју историјску одговорност.

То што Албанцима или неким другима не одговара јаким речима, не значи, рекао је, нашу слабост.

“Не значи да ћемо некоме да препуштамо нешто од наших националних интереса. Сви ти који се бусају у прса или јесу већ дали све или би дали другима што је наше”, рекао је председник Вучић и поручио:

“Ја ћу да бринем, не брините, о нашем народу на Косову и Метохији, али нећу да обећавам све, јер су други обећавали а одавно све изгубили. Штитићемо наш народ, али дајте да размишљамо о животу”.

Он је то рекао у разгопвору са грађанима у Варварину, у чијој близини је Велика Дренова Добрице Ћосића, аутора трилогије “Време смрти”, уз поруку да жели да верује да је “време смрти прошло, а време живота наше деце дошло”.

“За нас најважније да се посветимо будућности, размишљамо о раду. Немојте да бринете, као што сам то чинио у дуелу са Тачијем чвршће, снажније и јаче бранићу интересе Србије него они што ми држе придике, јер волим Србију и наш народ”, казао је он.

Подсетио је да су се, из Србије, док смо причали о ратовима 1990-тих, људи исељавали, те да се Србија мора штитити већим наталитетом.

“Не можемо да опстанемо ако не будемо имали више деце у будућости. Свуда у Расинском округу много је више умрлих него рођених”, указао је Вучић у обраћању грађанима испред Основне школе “Јован Курсула”.

Он је у том месту обишао Основну школу “Јован Курсула” и Средњу школу Варварин које се налазе у истој згради, која је недавно надограђена, чиме је објекат добио додатних 1.000 квадрата.

Испред школе га је дочекао велики број грађана, који су носили транспарент “Варварин је уз Вучића”, а на улазу у то место постављан је и билборд са натписом “Добро дошао, председниче”.

Вучић: Породични бизнис, пут и водоводна мрежа…

Председник Србије најавио је након што је обишао фабрику у Сталаћу, да је држава спремна да помогне породични бизнис, српског домаћина.

“Спремни смо као држава да уложимо новца колико је потребно у опрему и машине, да дамо субвенције по запосленом раднику. Сви који желе да оснују посао могу да добију подршку. Наши људи који раде у иностранству могу део свог знања да пренесу на децу и рођаке. Ко год жели да направи посао спремни смо финансијски да помогнемо, не кредитима, већ новцем који не морају да враћају, а једино што тражимо је разултат, да запосле све већи број људи и да имају успеха на пословном тржишту”, објаснио је Вучић у обраћању грађанима Варварина.

Истакао је да је за Србију од кључног значаја да људи остану зу земљи и да врати у будућности оне који су је напустили.

“Расински округ обилазимо у намери да видимо добре ствари, али и проблеме и да вам помогнемо да их решите, јер сада имамо више новца у буџету, суфицит, јер водимо одговорну и озбиљну политику”, рекао је и додао да ће, на пример, држава обезбедити 2 милиона евра колико је потребно за водоводну мрежу за Варварин и околину, за шта општина нема средстава.

Пројекат ће, каже, бити завшен за неколико месеци, да људи коначно имају воду у 21. веку.

Указао је да ће грађани видети велики напредак и по питању путне мреже, имајући у виду градњу аутопута од Прељина до Појата, којим се спајају Чачак, Трстеник, Ћићевац, Крушевац, а дуж пута биће изграђене три велике индустријске зоне.

Тиме ће, како је додао, бити подстакнут долазак инвеститора, јер улагачи хоће да дођу где постоји аутопут.

Рекао је да није дошао да каже да иду избори па да грађани гласају за њега, већ да им каже да је одговорно понашање суштина будућности и да ћемо имати више само ако будемо више радили.

Пензионерима се захвалио, јер су подржали реформе и најавио да ће њихове пензије расти из годину у годину.

“Неки кажу да су пензионери зарадили пензије, то и јесу, али када смо дошли 2012. није било из чега да их исплатимо, јер су све паре потрошили, опљачкали фабрике, није било радника да уплаћује у фонд. Данас 30 одсто издвајамо из буџета за пензије зато што поново раде фабрике, и можемо да их повећавамо јер је мањи трошак на буџет”, објаснио је он.

Економска стабилност и ново запошљавање донело је могућност, према његовим речима, да пензије расту, као и плате у јавном сектору.

“Хоћемо да људи овде живе, раде и граде, размишљају о деци”, подвукао је он.

Најавио је да ће поново доћи у Варварин, на место страдања током НАТО агресије, и изразио уверење да ће Србија моћи да покаже како као феникс из пепела подиже сва своја места.

Вучића је једна старија жена из села Обреж питала зашто је вртић у том селу затворен, када ће доћи да посети Обреж и кад ће канализација у то село.

Председник јој је рекао да ће доћи у Обреж када се заврши изградња водоводне мреже, према његовој процени, за око годину и по, да канализација следи после водовода, а да је сигурно да је данас урадила “добар посао” за своје село.

Посета Трстенику

У Великој Дренови обратиће се грађанима тога краја, а потом ће отићи у Трстеник, где ће обићи фабрику “ППТ Петолетка доо”- Хидраулика и Основну школу “Свети Сава”.

Затим ће у Александровцу обићи винарију породице Ћосић, и фабрику “ППТ Арматуре ад”.

На крају посете Расинском округу Вучић ће обићи топлану у Крушевцу, где ће се обратити радницима, а затим и фабрику ФАМ – ВАЛВОЛИНЕ, где ће бити потписан уговор о продаји фабрике ФАМ – Крушевац.

Потом је, на Тргу Косовских јунака, предвиђено обраћање председника Вучића и премијерке Ане Брнабић.

Вучић је кампању “Будућност Србије” започео обиласком Пчињског округа пре две недеље, а у међувремену је посетио и Јужнобанатски, Мачвански и Рашки округ.

Циљ је да грађанима представи шта је до сада све урађено и који су даљи планови, али и да чује који су њихови највећи проблеми.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: У Брисел идемо да бранимо позицију Београда

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да делегација Београда на …