Главна / Вести / Косово и Метохија / Срби са КиМ хоће да изађу из косовских институција, Вучић их замолио за стрпљење

Срби са КиМ хоће да изађу из косовских институција, Вучић их замолио за стрпљење

Срби са Косова и Метохије најавили су на састанку са председником Александром Вучићем повлачење из косовских институција, Вучић их је позвао да сачекају месец и по дана због консултација са светским лидерима. Албански полицајци су синоћ ушли у Зубин Поток и отели један камион српском превознику, јер је тобож преко “зелене линије” увозио робу, рекао Вучић и додао да је то изазвало гнев српског становништва и да су се тек после апела вратили кућама.

“Србија и српски народ налазе се у изузетно тешкој ситуацији као 2008, 2004. у тим тренуцима држава је реаговала или очајнои или никако. Када ово кажем, говорим о претњама које добијају наши људи, таксама, а представници из Штрпца су говорили о томе колико је тешка ситуација”, навео је Вучић.

Представници Срба затражили су на састанку повлачење из свих косовских институција, а Вучић их је замолио да сачекају одговор најмање месец и по дана да би обавио консултације са важним лидерима укључујући и Кину.

Оценио је да ћемо бити у безизлазној ситуацији, ако се настави офанзивно понашање Приштине, уз низ опасних провокација.

Вучић је рекао да ће обавити консултације са свим значајнијим европским и светским партнерима, укључујући Кину, по питању оваквог развоја ситуације.

Он је пренео да су политички представници Срба са Косова и Метохије затражили сагласност да се повуку из свих косовских институција, а да је он затражио да сачекају на став државе, који ће бити заузет после консултација са страним партнерима, укључујући Кину.

“Захтевали су од државе Србије и од мене као председнка да разговарам са владом и траже повлачење из свих косовских инсититуција, а то значи напуштање парламента и из свих локалних самоуправа и напуштање регионалне полиције север и напуштање тужилаштава и комплетног правосудног косовског система”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Србија наставити да се залаже за политику мира и стабилности, а њему, истиче, остаје да са владом размотри шта и како да чинимо у будућност, јер смо остављени потпуно сами.

“Остављени смо на цедилу”, констатовао је српски председник.

“Замолио сам представнике Срба да им данас не одговорим и да сачекају на одговор државе Србије још 45 дана највише, јер желим да до сусрета са председником Кине, разговарам, телефоном или уживо, са свим најважнијим европским и светским лидерима”, рекао је Вучић.

“Ако се настави овако офанзивно понашање Приштине, ми ћемо бити у безизлазној ситуацији. Најкасније у наредних 45 дана, држава ће одговорити на захтев представника Срба са КиМ који траже повалчење из косовских институција”, подвукао је Вучић.

Додао је да је за њега била изненађење решеност Срба да напусте косовске институције, јер многи од њих живе од плата које тамо примају.

Људи су огорчени и због начина на који се траже подобни Срби да пуцају на Србе.

“Лаже Хардинај да их је 40 у косовској војсци и питам га да ми покаже тих 40 Срба. Не да нема 40, нема ни дупло мање да покаже”, рекао је Вучић.

Да вам не кажем шта су све радили, уцењујући људе да их убеде да уђу у војску Косова и да пуцају на Србе, додао је председник.

“Још једном позивам све Србе да не иду у војску Косова, једино чему она служи је да се искористи за напад на Србе”, рекао је Вучић.

Србија неће дозволити угрожавање и протеривање нашег становништва са огњишта, рекао је Вучић.

О “Трепчи”

У наредна два дана следи прихватање новог статута “Трепче”, што води ка блокади њеног рачуна, јер Трепча није регистрована по српским законима, већ као Унмик “Трепча”, под окриљем УН, како прописује резолуција УН 1244.

“Они желе блокаду рачуна, уништење Трепче и северне Митровице све до Лепосавића. То би значило да 2.400 људи остане без посла, да север КиМ остаје без ваздуха за дисање у економском смислу те речи”, објаснио је Вучић.

Додао је да приче о уједињавању северне и јужне Митровице представљају диркетну претњу северу Косова, јер сви Срби кажу да би дошло, због тога, до насиља и на крају опстанка нашег народа.

Вучић је пренео да су представници из Штрпца говорили о све тежој ситуацији у малопродајним објектима, као и представници из Грачанице.

Након обраћања новинарима, председник Вучић је рекао да се разговори са више од 130 представника Срба са КиМ настављају, али да он мора на састанак са Дејвидом Макалистером.

Извор: Танјуг, РТС

Check Also

Oдложено устоличење патријарха Порфирија у Пећкој Патријаршији

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, под председништвом патријарха српског Порфирија, одлучио је да редовно …