Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Ниједно решење није ни на видику; Институције Србије затворене за Харадинајеве Србе

Ђурић: Ниједно решење није ни на видику; Институције Србије затворене за Харадинајеве Србе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да никаквог решења косовског проблема нема, “ни на видику”.

Он је, на конференцији за штампу поводом састанка председника Александра Вучића са представницима Срба са КиМ, којем и он присуствује, истакао да не може да говори о било каквим решењима, јер нема ниједно на видику, па тако ни оних које би ми волели, а ни оних које би други волели.

“Не постоји ниједно решење, ни на видику”, подвукао је Ђурић.

Пренео је да су Срби са КиМ на састанку затражили да Београд повећа своју помоћ.

Подсетио је да се тренутно реализује велики број пројеката помоћи грађанима на КиМ и да је тражено да се број прошири.

“Људи траже више помоћи и ми ћемо као влада у наредне две недеље ићи на измену уредбе на основу које смо у новембру усвојили план помоћи како бисмо обухватили додатне пројекте”, објаснио је Ђурић.

О “случају Живић”: Институције Србије затворене за Харадинајеве Србе

Ђурић је поручио да су “приватним министрима” из српског народа Рамуша Харадинаја врата државних институција Србије трајно затворена.

Ђурић је, на конференцији за штампу поводом састанка председника Србије Александра Вучића са Србима са Косова и Метохије, поводом именовања Дијане Живић за новог косовског министра пољопривреде, рекао да није прихватљиво да неко ко је Србин, ради против интереса своје државе и народа и да очекује да са њим неко сарађује.

“Са таквим појединцима сарадње на било ком нивоу неће бити. Ни на нивоу градоначелника, а ни на политичком или нивоу институција, неће бити сарадње”, нагласио је он.

Ђурић је истакао да такви људи не могу бити представници српског народа, јер они који су освојили 95 одсто гласова српског живља, попут “Српске листе”, не желе да учествују у раду косовских власти.

“”Врата државних институција Србије тим људима остаће трајно затворена”, подвукао је он.

Лидерима Албанаца ништа не верујем, Србији остаје да каже ‘хвала свима’ који су вербално осудили таксе

Ђурић је изјавио да ништа не верује политичким и институционалним лидерима косовских Албанаца и да је уверен да се они данас не би понашали тако како се сада понашају да су им благовремено слати адекватни сигнали њихових ментора.

Ђурић је подсетио да готово седам година учествује у процесу разговора са Албанцима и пет година директно, каже, брине о српском народу на КиМ, те да за све те године није видео да албански политички лидери иступају потпуно самостално.

“Ништа им не верујем, сигуран сам да су им слати адекватни политички сигнали када су најпре одлучили да таксе повећају за 10 одсто, па за 100 одсто, нисам сигуран да би се понашали као што се сада понашају”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Србији остаје да каже ‘хвала свима’ који су вербално осудили те таксе.

Неки, казао је, то нису осудили, јер, ваљда, сматрају да то није тема, већ да је тема реформа владе Косова и то што су Србе избацили из система.

“Не сматрам да ће се тако решити ствари. За нас је много мудрије да придобијемо што више подршке”, рекао је Ђурић новинарима.

Упитан да ли мисли да је сада време за уједињење Срба и власти и опозиције, Ђурић каже да су Срби на КиМ показали велику одговорност.

“Могу мирне душе да кажем да су Срби на КиМ окупљени и сложни у заштити својих сународника и да су претходних недеља одолели искушењима подела”, рекао је.

Испричали су, каже Ђурић, да су им током тог периода прилазили лидери Албанаца и нудили све да одвоје неколико српских посланика који би им се приклонили.

Ђурић каже да су им нудили министарства, агенције и различите износе новца.

“Као што видите они то нису прихватили. Код њих преовлађује свест да друге отаџбине немају”, закључио је Ђурић.

Како Приштина планира да онемогући рад Трепчи?

Он је упитао и како Приштина планира да онемогући рад Трепчи, компанији која је регистрована по УНМИК-овим прописима и има дозволе за рад по међународним прописима.

“Како, осим насиљем, што правним, што можда и физичким. Позивам их да о томе не размишљају, јер неће донети ништа добро ни онима који такве потезе евентуално разматрају. Свима нам треба хладна глава”, рекао је Ђурић.

“Токсична клима”, суптилне, и несуптилне методе притиска…

Напади на Србе на Косову и Метохији су последица “токсичне политичке климе”, коју стварају албански политички лидери на КиМ, који Србе третирају као државне непријатеље њихове лажне државе, изјавио је Ђурић.

Он је тако прокоментарисао учестале нападе на Србе на КиМ у последње време – упадање у штале, клање стоке, отимање, заустављање хуманитарне помоћи…

“Због тога се њихови чауши и послушници на терену осећају довољно слободно и моћно. Успостављен је принцип некажњивости, тако да осећају да имају простор да врше суптилне, а често, нажалост и несуптилне методе притиска”, рекао је Ђурић на прес конференцији.

Како је рекао, циљ тих напада је да Србе натерају да се исељавају на КиМ.

Ђурић је навео да су Срби на КиМ довољно издржљви и посвећени својим породицама и огњиштима и да се храбро суочавају са таквом ситуацијом.

“Наше је да им помогнемо у материјалном смислу и трудимо се да обављамо то на најефикаснији начин”, рекао је Ђурић.

Додао је да општине и други органи имају инструкцију да, моментално, сваки такав случај документује, а држава преноси средства, како би општине тим људима надокнадиле штету.

“Дивим се упорности и храбрости људи који истрајавају и изражавам жаљење што међународне мисије на КиМ не доприносе у већој мери стварању нормалног амбијента”, рекао је Ђурић.

О случају Радоичић: Политички прогон Приштине

Ђурић је уверен да је, када се ради о случају Милана Радоичића и тврдњама Приштине да је умешан у убиство Оливера Ивановића, на делу политички прогон, јер, истиче доказа за оптужбе против Радоичића нема, нити су они презентовани нашим правосудним органима или јавности.

На питање да ли је у случају Радоичића, који је у Приштини под истрагом за убиство Ивановића, реч о политичком прогону или политичкој заштити и које доказе има Београд да Приштина нема доказа, с обзиром да српско Тужилаштво није тражило доказе које Приштина тврди да има, Ђурић каже:

“Приштинским институцијама не верујем ништа и то не зато што су насиље примењивали према њему лично, него зато што, пратећи њихову праксу према српском народу на КиМ, до сада нисам видео ниједан кредибилан доказ или поступак који би указао на одговорност.”

“Наши правосудни органи су се тим случајем много озбиљније и темељније бавили, него Приштина. Приштински органи као да су следили изјаве оних албанских политичара које је ухватила нервоза кад су из Београда почели да стижу сигнали да евентуални трагови за починиоце тог злочина воде ка југу, а можда и ка албанским политичким круговима. После тога смо видели врло нервозну реакцију, нешто што за мене, пошто доказа никаквих нема, за мене не може да буде ништа друго него политички прогон”, рекао је Ђурић.

Неко жели да правосудне институције користи за раздор међу Србима

Како је рекао, неко жели да правосудне институције користи за раздор међу Србима и на КиМ и шире.

Неко је од почетка желео да оптужи државу Србију да би са себе скинуо кривицу, додао је Ђурић.

Каже и да српски органи дуже од годину дана захтевају од Приштине најелементарније ствари и још их нису добили, а Приштина, ако има доказе, нека их да, преко Еулекса, било како.

Додао је да не верује да у правосуђу постоји принцип доказивања невиности, пошто се увек доказује кривица.

“Потпуно сам сигуран да је у конкретном случају реч о политичком прогону, пошто нема никаквих доказа нити су они поднети нашим органима или јавности. Доказе, господо, а не оптуживање и прогон из политичких разлога”, закључио је Ђурић.

Check Also

У Грачаници отворен фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“

У Грачаници је данас отворен тринаести позоришни фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“. Прави …