Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић у Лебану: На све могуће начине помажемо Србима на КиМ

Вучић у Лебану: На све могуће начине помажемо Србима на КиМ

Председник Србије Александар Вучић наставио је данас кампању “Будућност Србије” посетом Јабланичком округу. Он је најпре обишао  Власотинце, а потом и општину Бојник. Вучић је том приликом, поводом претњи из Приштине, поручио да ће Медвеђа и Сијаринска Бања, које ће обићи у току дана, “остати Србија” и да ће држава у тај део земље улагати све више новца.

„Улажемо огромне милионе да бисмо променили економски статус и подржали наше људе“, истакао је председник Вучић.

По завршетку посете општини Бојник, Александар Вучић је обишао и археолошко налазиште Царичин град (Јустинијана Прима) код Лебана, које потиче из шестог века.

Приликом посете Лебану Вучић је рекао да су наше снаге несразмерно снажне у односу на потребу да спрече сваку могућност да било ко изврши некакав напад или акцију против државе Србије, чак и против нашег становништва које не живи само са ове стране административне линије.

Када су крађе, које се последњих дана често дешавају на Косову у питању, председник је истакао да ће се потрудити да помогне, бар тако што ће преко Канцеларије за КиМ надокнадити део штете.

„Оно што можемо да помогнемо је да тамо где постоји већа штета бар део те штете надокнадимо преко Канцеларије за КиМ“, казао је председник и додао да би свако други на то одговорио да је то вид притиска на Србе и да је он врло опрезан са таквим изјавама.

„За мене је најопасније то што се ради са Косовским снагама безбедности и то је за нас највећи проблем, посебно када имате у виду да су са својим активистима улазили у Горње Кусце, у Партеш и Пасјане, Доњу Будригу да обећавају Србима куле и градове да приступе Косовској војсци. Ја сада питам све Србе који о томе размишљају шта мислите зашто вас зову, шта је смисао Косовске војске него да једног дана или када им то буде одговарало нападну Србе. Све што не желимо да се догоди је оно што се догодило у Првом светском рату када су се Срби окретали једни против других. Нама не треба Српско – Српски сукоб. У Минхену сте могли да видите да су они научили да спроводе причу да су они жртва. Када погледате КиМ видите каква је ситауција и бројност Срба – поручио је председник Вучић, јер како каже, циљ Албанаца је да њихово “чедо буде независно”.

На питање новинара о безбедности Срба на КиМ, као и дуж административне линије, председник је рекао да су сви ти Срби својеврсни јунаци. Како је рекао, Србија на све начине покушава да помогне и у Штрпцу и свуда где је потребно.

„Људи у Штрпцу, у читавој Сиринићкој жупи живе у окружењу и они јесу својеврсни јунаци и знају каква је албанска политика већ деценијама, немају они никакве илузије. Помажемо све што можемо и преко свих јавних предузећа и исељавања је много мање него што је било претходних година, али и даље траје. Остали су најснажнији и најјачи Срби. Најјача исељавања смо имали у периоду од 1990. па до 2005. али тај тренд се наставља и даље,  иако имамо највише деце на КиМ. Улажемо огроман новац на различите начине да заштитимо одређена имања, да их сачувамо да буду Српска и то некада радимо да се види а некада „испод жита“ на различите начине и морамо тако, јер немамо фактичку власт на КиМ да бисмо могли другачије, али се довијамо да бисмо помогли нашем народу на КиМ“, истакао је председник Александар Вучић.

„Наше снаге су толико надмоћне, убедљиве и уверљиве да заштите народ и са ове и оне стране административне линије“, поручио је председник Вучић.

Председник ће у току дана обићи и радове на проширењу капацитета вртића “Дечја радост” у Лебану.

На крају посете, Вучић ће посетити седиште Јабланичког округа, Лесковац, где ће обићи реконструисану Установу за одрасле и стара лица, а затим ће се, са премијерком Аном Брнабић, обратити грађанима.

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …