Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Све проблеме требало је решавати са Албанијом

Дачић: Све проблеме требало је решавати са Албанијом

Све проблеме између српског и албанског народа требало је решавати са Албанијом од почетка, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакавши да би “решења била чистија” од признавања једностраних одлука Приштине.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је на Танјуговом панелу о односима Срба и Албанаца да два народа треба искрено да разговарају о проблемима и да не мисли да су интереси Срба и Албанаца супротстављени, само, како каже, треба пронаћи заједнички именитељ.

Дачић је рекао да, поред тога што треба отворено разговарати о проблемима, треба видети и како два народа могу да помогну један другом.

Навео је да су дискусије попут данашње потребне, јер су важне за побољшање односа између два највећа народа на Балкану.

“Хвала свима који помажете у томе. И новинским агенцијама, које имају важну улогу у креирању јавног мњења, као и Амбасади Норвешке”, рекао је Дачић на панелу који је организован у резиденцији норвешког амбасадора.

Наводећи да су односи Србије и Хрватске значајни за регион, Дачић је истакао да су исто тако значајни и односи између српског и албанског народа и примећује да “то није питање од јуче”.

Министар указује да је важно да се сва питања решавају, јер, како каже, у супротном постају све већи проблем.

Учесницима панела Дачић је пренео да је изашао са заједничке седнице влада Србије и Републике Српске како би присуствовао догађају у резиденцији норвешког амбасадора и непоменуо да то није рекао случајно.

“Када причамо о Албанији, свакако треба да причамо и о Косову. А када причамо о Србији, ваљда је свима јасно да треба да причамо и о Републици Српској. Ми имамо приступ да се не дестаблизује БиХ, да се очува мир и стабилност. Био бих задовољан да сви имамо такав приступ”, рекао је Дачић.

Министар је пренео и лично мишљење да сматра да је све проблеме између српског и албанског народа требало решавати са Албанијом од почетка, јер би, оцењује, решења била чистија од признавања једностраних одлука Приштине.

“Мислим да имамо заједничке интересе, а нисам сигуран да се понашамо у складу са њима, често се понашамо супротно од тога”, додао је Дачић.

Приметио је и да често “оговарамо” једни друге код неких трећих, “као да су нам они ближи од нас који живимо на истом простору”.

Упућени једни на друге

Министар Дачић је истакао да се око најтежег отвореног питања – Косова и Метохије, два народа могу сложити да се не слажу, али је уверен да се могу сложити и у вези са чињеницом да ћемо и у будућности бити упућени једни на друге.

Дачић је навео да потенцијал за заједнички наступ Србије и Албаније постоји у области регионалне сарадње, где важно место има сарадња у оквиру Берлинског процеса.

Интензивирање регионалне сарадње, како оне везане за економско повезивање, пре свега у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре, тако и оне која је фокусирана на сарадњу генерација које су у мањој мери оптерећене баластом прошлости, ствара амбијент који препознаје дијалог као начин за решавање спорова, рекао је Дачић.

“Управо отворен, конструктиван и ка будућности оријентисан дијалог видимо као пут за сагледавање и решавање питања код кога су позиције две стране најудаљеније – статуса Косова и Метохије”, истакао је Дачић.

Подсетио је да су Срби и Албанци два најбројнија народа на простору Западног Балкана и да су бројне везе кроз заједнички живот на истом простору.

“Делимо заједничку историју, која није увек била благонаклона и према једнима и према другима. Питање је, међутим, колико се добро познајемо и да ли наше ставове о другима градимо рационално или на основу предрасуда, а неке од одговора добићемо и из овог истраживања, које је пред нама”, рекао је министар.

“Завади па владај”

Каже да је стекао утисак да се кованица “завади па владај” нигде није тако добро укоренила као у односима Срба и Албанаца и то још за време Османске империје, али и након што су оба народа стекла независност, а нарочито данас.

“Није тајна да су односи Србије и Албаније, српског и албанског народа деценијама оптерећени због питања Косова и Метохије, става Албаније према Косову и Метохији, односно њене подршке једнострано проглашеној независности Косова, али и претензијама албанског фактора у региону у целини”, наводи шеф српске дипломатије.

Подвлачи да је добро познат и чврст и принципијелан став Србије о неповредивости суверенитета и територијалног интеритета, чији су гаранти не само Устав Србије, већ и Повеља УН и Резолуција СБ УН 1244.

“У вези са овим питањем можемо да се сагласимо да су нам позиције и ставови потпуно супротстављени и да се око тога не слажемо”, каже Дачић.

Права националних мањина

Када се говори о ставовима Срба и Албанаца, једних о другима, он наводи да би било неправедно не поменути да су након Другог светског рата у Србији уточиште нашли бројни становници Албаније.

Указао је и да су ти Албанци стекли и уживају сва права националних мањина, док се Срби који су вековима живели на територији Албаније и којих је све мање данас још боре за свој статус.

“Иако једни поред других, потрошили смо читав један век удаљавајући се, дижући бедеме и увећавајући бреме међусобних односа”, рекао је министар.

Шеф српске дипломатије наводи да под тим историјским теретом, тежимо чланству у Европској унији која не познаје границе и да испада да је тај апсурд тачка која нас повезује.

“То је добро, јер посвећени чланству у Унији бивамо посвећенији сопственом развоју, кроз реформе, али и јачању сарадње, што само по себи може само допринети квалитету односа. Утолико пре што се обе државе суочавају са бројним и уједно заједничким проблемима, попут одласка младих и стручних људи, што постаје и регионални проблем, који би се једино снажнијом сарадњом, пре свега на економском плану, могао превазићи”, рекао је Дачић.

Министар истиче да Србија континуирано, а посебно од 2014. године до данас, показује спремност и жељу за унапређење односа са Албанијом.

“Јачање политичког дијалога и контаката је од непроцењивог значаја, посебно имајући у виду да су наслеђени проблеми озбиљни и тешки. Као и са свим другим партнерима, Србија остаје опредељена да сва отворена питања решава дијалогом, што није увек исказано и од друге стране”, каже Дачић и додаје да је увођење додатне таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ од стране Приштине, званична Тирана, нажалост, подржала.

Извор:Танјуг

Check Also

Обележене 23 године од првих отмица здравствених радника на КиМ

Удружење породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији обележило је данас 23 године од …