Главна / Вести / Косово и Метохија / Таксе остају на снази а све веће разлике у владајућој коалицији

Таксе остају на снази а све веће разлике у владајућој коалицији

Другог дана посете Косову двојица америчких званичника Џон Ерата, главни директор за европске послове Савета за националну безбедност Беле куће и Вилијама Бред Берклија, директор за европске послове у овом Савету, са председником и премијером Косова Хашимом Тачијем и неколико чланова владиног преговарачког тима, било је речи о процесу дијалога између Косова и Србије, припреми овог процеса, али и привременој суспензији таксе и наставку дијалога у настојањима да се постигне свеобухватни споразум.

Ово је изнето у саопштењу кабинета председника Косова Хашима Тачија, након завршеног састанка, у којем се истиче и да је заједничка констатација била да део споразума треба да буде реципрочно признање између Косова и Србије.

Иначе, током овог сусрета је изнет став да ни под којим условима и ни у каквим околностима Косово неће доводити у опасност међудржавне односе и посебно пријатељство са Сједињеним Америчким Државама. (САД). У саопштењу је такође изнето да су присутни чланови преговарачког тима изразили забринутост због агресивног деловања Београда, али и истовремено и спремност да послушају савете САД за суспензију таксе и наставак дијалога у Бриселу.

Међутим, Шпенд Ахмети, један од челника владиног преговарачког тима је реаговао на ово саопштење кабинета председника, наводећи да се током сусрета са Ератом и Берклијем нису били сагласни да такса буде суспендована.

“Став САД је јасан. И разлог за таксу је јасан. Сада остаје Косову да одлучи који је стратешки интерес. Било какво деловање које се види као лична победа или изборна победа, наноси штету Косову и његовој преговарачкој позицији”, изјавио је Ахмети.

По доласку у Приштину, двојица америчких званичника, јуче су разговарали са председником и премијером Косова Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, а медији су тврдили да није успео ни овај покушај, како би косовски премијер попустио и барем на одређено време суспендовао одлуку о такси на увоз српске и босанске робе, како би се дала шанса наставку дијалога и постизању коначног свеобухватног споразума са Србијом.

Премијер Харадинај је раније напустио кабинет председника Косова, где се одвијао разговор, али је одбио да одговори на питања новинара о садржају сусрета са представницима америчког Стеј департмента, посебно о евентуалном повлачењу одлуке о уведеној тарифи на увоз српске робе. Нешто касније је на свом Фацебоок профилу написао да се Република Косово ангажује да ојача демокраију и своје институције, да је одлучно када је у питању слободна трговина у региону Западног Балкана и да подржава мултниетничко друштво и вечно пријатељство са САД.

“Косово је спремно за правно обавезујући споразум који ће за резутат имати реципрочно признање постојећих граница и Косово од 17. фебруара 2008. Такође, спремно је да преузме права и обавезе учлањења у НАТО, Организацију Уједињениг нација (ОУН), Европску Унију (ЕУ) и друге међународне организације и за добре суседске односе”, написао је Харадинај.

Међутим, Харадинај је данас изјавио да неће повући одлуку о таксама док Србија не буде признала Косово.

“Дијалог треба да се настави, да се постигне свеобухватан правно обавезујући споразум у постојећим границама, али који не подразумева републику Милорада Додика на Косову. Наравно да смо примили к знању захтев САД да се такса суспендује, али постоје два аспекта. Један је да се такса види као препрека повратку дијалогу и други као помоћ како би се што пре постигао споразум. Дакле, колико времена такса буде на снази, време ће коштати више Србију него Косово”, изјавио је Харадинај.

Ни председник Косова Хашим Тачи је након сусета са америчким званичницима, у саопштењу истакао да Косово ни у каквим околностима неће доводити у опасност међудржавне и пријатељске односе са Сједињеним Америчким Државама (САД).

“Државне институције треба да што пре предузму конкретне активности у складу са пријатељским саветима САД. Ове одлуке треба да буду у функцији очувања и јачања стратешке сарадње са САД и са нашим државним залагањима за дијалог и мировно решење”, истакао је председник Тачи.

Косовски аналитичари истичу да је и овом приликом потврђена разлика у мишљењима председника и премијера када је у питању повлачење одлуке о тарифи на српску и босанску робу, што доводи до сасвим нове ситуације на унутрашњој политичкој сцени Косова. Ово мишљење поткрепљују и синоћним сусретом председника Тачија са Исом Мустафом, лидером Демократске савеза Косова, највеће опозиционе партије, а један број њих је чак спекулисао да се ради о покушају председника Тачија да у овој опозиционој партји пронађе новог партнера за коалициону Владу са Демократском партијом Косова Кадри Весељија.

Међутим, портпарол Демократског савеза Косова, Бесиан Мустафа је за онлине новину “Еxпресс” изјавио да је током сусрета председник Тачи информисао Ису Мустафу о “посети двојице америчких званичника и њихових захтева упућених владиној коалицији”.

На вест о сусрету Тачија и Мустафе, реаговао је шеф парламентране групе Социјалдемократске Иницијативе Биљаљ Шерифи који је на свом Фацебоок профилу изнео да је потребно и објашњење због чега је дошло до сусрета Тачи–Мустафа.

“Верујем да је шира јавност радознала и жели да схвати разлоге због којих је Тачи отишао да информише председника ДСК Ису Мустафу око садржаја сусрета са званичницима САД, имајући у виду чињеницу да према извештавању медија, ови ће се званичници састати и са представницима ДСК. Остаје да се види наредних дана шта је поред ‘информације’ око сусрета Тачи понудио Мустафи”, написао је Шерифи.

Посланик Харадинајеве Алијансе за будућност Косова Бек Бериша за онлине новину Блиц није искључио могућност да су Тачи и Мустафа разговарали око евентуалне владине коалиције са Демократском партијом Косова, али и изнео став да би то била грешка, јер се не може заборавити ангажовање Алијансе за будућност Косова.

“Иса Мустафа и Хашим Тачи чине грешку са њиховим играма, јер не треба заборавити наш потенцијал и не треба заборавити ко смо ми, иако могу постићи споразуме око тајних коалиција, дању или ноћу без проблема, али не треба заборавити да смо живи и да настојимо да идемо напред”, изјавио је Бериша.

Косовски аналитичар Рамуш Тахири ипак одбацује могућност да би Тачи и Мустафа могли да постигну било какав тајни споразум.

“Не може да буде неког тајног споразума, јер би он временом био јаван, али може да се разговара далеко од очију јавности, и то је у реду јер је циљ добар, дакле да се превазиђе криза са којом се суочавамо, али око споразума треба да говори Кадри Весељи, не Хашим Тачи”, изјавио је Тахири.

Иначе, посланик Демократске партије Косова Мемљи Краснићи је изјавио да тарифа на звоз српсе робе треба да се суспендује због наставка дијалога са Србијом и да нико не треба да доводи у питање односе Косова са САД.

“Ко доводи у опасност односе са Америком, нема зашто да се бави политиком. Треба да дигне руке од политике. Било ко, па и премијер, не треба да доводи ситуацију дотле”, изјавио је за ТВ Дукађини Краснићи.

И министар правде Абераљд Тахири се залаже за суспендовање тарифе од 100 одсто на српску робу и очување добрих односа са САД.

“Ја сам гласао за ову таксу, али је сада време да пређемо на план Б. А, тај план је предлог господина Весељија за суспензију ове таксе”, истакао је Тахири.

И Беким Хаџиу, такође из Демократске партије Косова сматра да премијер Харадинај неће дозволити да се односи са САД доведу у опасност и да треба да се отвори пут дијалогу са Србијом које Косово не треба да се плаши.

“Нема због чега да се плашимо дијалога са Србијом, када на нашој страни имамо наше партнере са којима смо постигли слободу и изашли као победници. Ми имамо потребу да се окончају отворена питања са Србијом. Посланици Косова нису за то да гласају за споразум који је против интереса Косова”, изјавио је Беким Хаџиу.

Косовски аналитичари кажу да политичке партије позиције и опозиције нису расположене за одржавање превремених избора, а сматрају да не би успело ни стварање техничке Владе, предлог коју већина политичких партија посматра са сумњом, а једино рационално решење виде у попуштању премијера Харадинаја који би суспендовао одлуку на таксе.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …