Главна / Вести / Косово и Метохија / Медији у Приштини: Озбиљан амерички удар на Косово

Медији у Приштини: Озбиљан амерички удар на Косово

Политички и институционални лидери Албанаца у Приштини нашли су се под до сада најјачим притиском САД, које захтевају хитно укидање наметнутих такси на робу из Србије и БиХ или ће се у противном Косово суочити са још жешћим санкцијама, а као наредна мера помиње се повлачење америчких снага из војне базе Бондстил, пишу данас приштински медији.

Упозорење САД лидерима Албанаца пренели су у протекла два дана званичници за европска питања Савета за националну безбедност, Џон Ерат и Брад Беркли а тачку на њихову посету и поруке ставила је америчка Амбасада у Приштини саопштењем у којем се каже да је Бела кућа збринута и да дијалог мора бити настављен.

Званичници САД су, како се наводи, поновили поруку из заједничког писма америчких институција од 11. фебруара да таксе на производе из Србије и БиХ представљају препреку за прогрес, подривају партнерство САД и Приштине и морају бити суспендоване како би дијалог са Београдом напредовао.

Коха пише да су Ерат и Беркли јасно ставили до знања поруку Доналда Трампа Приштини “да искористи овај јединствен тренутак и да се уздрже од акција које би отежале постизање договора”.

Под насловом “Озбиљан амерички удар”, Зери такође пише, позивајући се на неименоване изворе, да су САД упозориле да би могле повући своје трупе са Косова ако таксе не буду суспендоване и оцењује да та мера подрива партнерство Приштине и Америке.

“У Вашингтону постоји перцепција да је Косово деструктивно и да се Србија показала конструктивнијом у односу на коначан и правно обавезујући споразум”, наводи се и додаје да оваква перцепција о Косову до сада није постојала у Вашингтону.

Ерат и Бредли су, додаје се, уверили приштинске лидере да они треба да заступају став америчког председника Доналда Трампа, указујући на тај начин на спекулације да у САД постоји конфузија о томе какав би требало да буде њихов приступ коначном решењу односа Београда и Приштине.

Наводи се и да су амерички званичници констатовали да постоји политичка спремност у Београду и Приштини да се актуелни проблем реши, и да су САД спремне да допринесу постизању споразума, али су истовремено демантовали да постоји нацрт тог спразума који укључује демаркацију границе, разграничење или замену територија.

Они су, међутим, јасно ставили до знања да косовске политичке странке морају да дођу до компромиса да би се дошло и до заједничког договора.

“Нема писаног споразума. Странке морају израдити овај споразум који би довео до међусобног признавања Косова и Србије и гарантовао регионалну стабилност на Балкану”, казали су.

Према Ерату и Брадлију, узајамно признање би омогућило Вашингтону да постигне договор са Русијом да не блокира чланство Косова у УН, пренели су приштински медији.

Извор: Танјуг

Check Also

Миливојевић: Косовско питање се не може решити без УН и Савета безбедности

Србија не доводи у питање ниво пријатељских односа са Русијом, као ни стратешке интересе у …