Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Приштина жели да отме Трепчу и север Косова и Метохије

Петковић: Приштина жели да отме Трепчу и север Косова и Метохије

Свака једнострана акција Приштине укључујући и најаву о регистрацији Трепче у приштински систем, неприхватљива је за српски народ, раднике и менаџмент комбината, изјавио је данас помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

“Наш народ може бити уверен да ће држава сачувати Трепчу и егзистенцију свих радника”, рекао је Петковић за Тањуг и подсетио да је за тај комбинат директно везано 2.500 радника, 2.500 породица а индиректно 35 одсто Срба на северу КиМ.

Према његовим речима, Приштина нема никакво право да укида Трепчу.

“Трепча Север је солвентно предузеће за разлику од дела у јужној Косовској Митровици за које слободно можемо рећи да је индустријско гробље”, рекао је он и упозорио да Приштина такво лоше стање жели да преслика на српски део.

Најаве из Пришине, како је додао, не представљају само политичко и правно насиље над Србима и њиховом имовином већ и “најцрњи сценарио” чији је циљ да зауставе производњу и отму комбинат.

“Обавестићемо све међународне чиниоце о опасним намерама које могу да дестаблизују ситуацију, јер питање Трепче није само економско и политичко, већ и безбедносно”, рекао је помоћник директора Канцеларије за КиМ и подсетио да је Трепча Север функционише у складу са УНМИК системом и Резолуцијом 12 44.

Маневарски простор Србије у одбрани Трепче веома је сужен, рекао је он и упозорио да би, ако би Приштина кренула у регистрацију новог предузећа, могла да блокира рачун и спречи извоз концентрата олова и цинка.

“Ако би се определила за нешто горе, да физички упадне у компанију свима би било јасно шта је циљ тих потеза Приштине од момента када је донет Закон о Трепчи, не само да отме компанију већ и да то искористи да заузме север и протера српски народ”, казао је он.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …