Главна / Вести / Косово и Метохија / САД тражи укидање таксе, али не подржава разграничење

САД тражи укидање таксе, али не подржава разграничење

Након дводневне посете главног заменика директора за европске послове у Савету за националну сигурност САД, Џона Ерата и директора за Европу у Савету за националну сигурност САД, Бреда Берклија, америчка амбасада у Приштини је издала саопштење у којем је истакла да је сврха посете била да се „још једном потврди порука председника Трампа да је време да се искористи јединствени тренутак и да се треба уздржати од акција које отежавају постизање споразума“.

У саопштењу је такође речено да је током посете америчких званичника у Приштини и Београду речено да морају да прекину са провокацијама и предузму конструктивне кораке како се наставио дијалог, и поновљено је да је одлука о таксама на српску и босанску робу препрека напретку и да подрива партнерство Косова и САД.

“Они су истакли хитност да Косово постигне свеобухватан споразум за нормализацију односа са Србијом и усклађивање овог заједничког стратешког интереса САД и Косова”, наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

Амерички званичници су се током боравка на Косову састали са председником и премијером Косова, Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, као и са једним бројем чланова владиног преговарачког тима и посланицима опозиције.

У фокусу пажње свих ових сусрета, била је одлука о таксама и наставак дијалога са Србијом, а поједини косовски учесници су изјавили да уколико одлука о такси на увоз српске и босанске робе не буде била суспендована, Косово се може суочити са непопуларним мерама које би САД могле да предузму у односу на Косово.

“Не могу да кажем да је то став америчке администрације. Они су започели са благим мерама. Повлачење војника није званична став. Они су рекли ‘немојте дозволити да вас оптужимо за блокаду’. Промењена је нарација у последња три месеца и не користи се израз “правно обавезујући споразум”. Америка не користи тај израз. Америка говори о признању Косова од стране Србије. Америка од Србије очекује да призна Косово”, изјавио је поред осталог Ахмети.

Данас је на спекулације око будућности кампа “Бондстил”, реаговала кратким саопштењем америчка амбасада у Приштини.

“Политика Сједињених Држава је још увек да подржава КФОР и присуство америчких војника у Кампу Бондстил, који чува безбедну средину и слободу кретања на Косову. Као и другде у свету, смештање војника САД је подложно редовном разматрању”, истиче се у саопштењу.

Фатмир Љимај је истакао да се таксе неће саме од себе уклонити.

“Србија треба да испуни захтеве до њеног укидања. Они су рекли, добро. Шта ми треба да тражимо од Србије да би се уклонила такса”. Спремни су да преговарају како би и српска страна направи уступке. Имамо много захтева. Србија да прекине са својим агресивним деловањем, слободно кретање, таблице. Данас смо разговарали и о уклањању српских трупа са границе са Косовом. Рекли су нам ‘не тражимо да уклоните таксе, него да Косово постави своје услове. Рекли смо да није добро условљавање. Коришћење такси као услов је лош пример од стране Србије”, изјавио је Љимај.

С друге стране, косовски аналитичар Астрит Гаши, позивајући се на поуздане изворе тврди да су амерички званичници дали гаранције да размена територије између Косова и Србије, као могуће решење међусобних односа, није амерички пројекат, нити га подржава.

“САД подржава само одређивање границе (демаркацију) са Србијом као и споразум који обезбеђује признање Косова”, написао је на свом Фаебоок профилу Гаши.

Иљир Деда, посланик партије Алтернатива, један од учесника разговора са америчким званичницима је оптужио председника Косова Хашима Тачија да је покушао да убеди САД да су на Косову сви за идеју кориговања границе са Србијом.

“Оно што могу да кажем је да је Тачи слагао јавност, како би успео његов пројекат о кориговању граница. Председник Тачи је киднаповао процес дијалога. Покушао је да манипулише са онима са којима Тачи жели да да север Косова. Његови пријатељи су пуно лобирали како би представили у Америци да је цело Косово за кориговање граница. А Американци су схватили да тако нешто није тачно и изнели су своју поруку. Та брига је уклоњена и веома добро је разјашњена америчка позиција”, изјавио је Деда за телевизију Т7. Премијер Харадинај одбија да повуче одлуку о такси на српску робу, а његови коалициони партнери, посебно Социјадемократска Иницијатива Фатмира Љимаја, али и опозициона Социјалдемократска партија Косова Шпенда Ахметија подржавају овај став.

Занимљиво је да се са америчким званичницима није састао председник највеће партије владине коалиције и председник парламента Кадри Весељи и представници Покрета Самоопредељење.

KosovaLive -Violeta Oroshi Berishaj  

 

Check Also

Петар Петковић: Фон Крамон покушала да од Срба са КиМ направи легитимне мете у које је дозвољено пуцати

Нескривена албанска лобисткиња Виола фон Крамон покушала је вечерас да од Срба са Косова и …