Главна / Друштво / Све суморнија слика приштинског гробља

Све суморнија слика приштинског гробља

Иако су након делимичног сређивања, слике са првославног гробља у Приштини нешто боље него ранијих година, они малобројни, који су дошли да запале свеће и одају пошту својим упокојеним сродницима и пријатељима а којима су Задушнице још увек једина прилика да то учине, имали су много проблeма да пронађу њихове гробове.

„Не могу да приђем до гробова мојих најмилијих, зар то није жалосно? Не само ја, већ и многи други“, казала је кроз сузе Добрила Јовановић, расељено лице из Приштине.

“Сваки пут је све мање људи на гробљу. Скоро је био човек из Ниша, вратио се, није могао да нађе очев гроб”, наглашава Градимир Јовановић.

Кад год можемо, ми дођемо, можда не тако често на годину-две, али сваки пут кад дођемо све мање људи буде. Слика је све суморнија, сваки пут је све више празних гробова, све се више врше ексхумације“, истакао је Саша Стефановић.

“Сваки пут када дођемо све нам је теже и теже. Видимо да и мање људи долази, а разочара ме што видим да се преносе кости, мислим да је место да они остану овде. То је део историје “, казала је Косара Николић.

Приштински парох Саша Митровић и овог пута је апеловао на породице да не преносе посмртне остатке својих упокојених.

„Апелујем овом приликом на све чланове породице да не носе остатке својих сродника, пријатеља са гробља, јер је њихова жеља да почивају овде, на овој земљи“, нагласио је приштински парох.

На зимске или, како их у народу зову, Велике задушнице није било организованог доласка расељених приштеваца из централне Србије, а обред је протекао без проблема и инцидената.

Check Also

Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Дом културе Грачаница саопштио је данас да је, одлуком жирија публике, аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ …