Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Србе на КиМ додатно забрињавају ратнохушкачке изјаве

Јевтић: Србе на КиМ додатно забрињавају ратнохушкачке изјаве

Србе на Косову и Метохији додатно забрињава када од албанских политичара чују ратнохушкачку реторику, изјавио је данас Далибор Јевтицх из Српске листе, и навео да очекује од Медјународне заједница да учини додатне напоре како би осигурала да не дође до нечега што би могло да изазове сукобе.

“То је један вид неизвесности и страха. Није једноставно поготово када се чују такве ратнохушкачке реторике, то нас додатно забрињава”, рекао је за ТВ Пинк Јевтић,  поводом изјаве косовског премијера Рануша Харадинаја да ће “војска Косова” бити “и на северу, ако је граница угрожена”.

Он је оценио да је ситуација на КиМ напета, јер постоји једна врста неизвесности како ће се даље развијати ситуација због, како каже, константне тврдоглавости и одбијања Приштине да се разговор о решењу проблема настави.

“Забрињавајућа је чињеница да када немамо дијалог, онда имамо могућности за једностране потезе. Када имате једностране потезе, онда постоји могућност за ексалацију проблема”, рекао је Јевтић у директном укључењу у програм телевизије Пинк.

Нагласио је да је циљ Срба на КиМ и званичног Београда мир.

“Очекујемо да и Медјународна заједница, која је то и увидела, заиста учини додатне напоре како би осигурала да не дође до нечега што ће изазвати било какве сукобе. Ми не желимо сукобе било које врсте”, рекао је Јевитић.

На потенцијалну ескалацију сукоба због понашања Приштине, он је рекао да су политички представници Срба на КиМ указали и на недавном састанку са делегацијом Европског парламента коју је предводио Дејвид Мекалистер.

“Ми смо им рекли врло јасно да смо као политички представници Срба спремни за дијалог и сарадњу, али да очигледно не постоји спремност са друге стане да нашу испружену руку прихвати”, рекао је Јевтић.

Навео је да председник Србије Александар Вучић одлично разуме ситуацију и положај Срба на КиМ, те додао је одлука Српске листе да се напусте косовске институције крајња мера у случају да не дође од побољшања ситуације и промене на боље.

“Ми ћемо у договору с председником Вучићем наставити да радимо као бисмо обезбедили оно што је важније од било какве политике, а то је живот”, рекао је Јевтић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Породица Слађана Трајковића најавила за сутра протест у Приштини испред зграде Специјалног тужилаштва

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао …