Главна / Видео / Продукција / Ђурић: Притисци из Приштине ескалирају из недеље у недељу

Ђурић: Притисци из Приштине ескалирају из недеље у недељу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, гостујући у емисију “Седмица” Првог програма Радио Београда, је рекао да притисци  из Приштине ескалирају из недеље у недељу.

„Приштина је „дотерала цара до дувара“. Притисци  ескалирају из недеље у недељу, из месеца у месец. Српска роба више не може да дође до различитих енклава на Косову и Метохији,  специјалне полицијске јединице упадају кад им падне на памет, хапсе и  врше притисак у српским срединама, чак и на северу КиМ.“, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, за Први програм Радио Београда.

„Дошло је до тога да легитимни српски представници буду замењени  људима који не представљају српску заједницу, као у случају именовања тзв. нове министарке пољопривреде. То је извргавање руглу српских интереса, гажење српске безбедности  и гушење економске перспективе.“, истиче директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Марко Ђурић додаје да политички представници Срба на Косову и Метохији од  институција државе Србије  захтевају оштру и одлучну реакцију и да су у том смислу тражили подршку да напусте све институције које су организоване у приштинском систему.

„Наша молба је била да са том одлуком сачекају неко време, с обзиром на њене могуће далекосежне последице. Да видимо шта још ко из међународне заједнице може у релативно кратком временском периоду да предузме како би Приштину приволели да прекину са антицивилизацијским таксама и са невероватно неодговорним покушајима безбедносне дестабилизације.“, додаје Ђурић.

Повлачење Срба из косовских институција значило би престанак функционисања приштинског система у тим институцијама и стварање вакуума, сматра Марко Ђурић, и додаје да Србија не би дозволила да то буде правни и економски вакуум. „Ми бисмо се побринули да српске средине буду снабдевене и осигуране са свим оним што је потребно, баш као што се и данас у условима блокаде и такси бринемо“, каже Ђурић.

„Именовање такозваног министра је суноврат саме идеје о сарадњи са Србима на КиМ. Особа која је именована никога не представља.“, упозорава директор Канцеларије за КиМ. Он подсећа да је 90 одсто људи на Косву и Метохији за јединствену Српску листу, а да се у случају новог министра ради о људима  који немају никакве везе са представљањем српске заједнице, српског народа и интереса државе. Марко Ђурић каже да се чак и по Уставу тзв. Косова (члан 96, став 5) јасно и недвосмислено прописује да се  министри из редова српске заједнице именују по обављеним консултацијама са политичким представницима Срба на КиМ и, у случају да  представник није из редова чланова Скупштине Косова, а жена коју су именовали за министра то није, онда је потребна и већина од укупног броја посланика из редова српске заједнице. Ђурић напомиње да ни један од та два кумулативна услова није испуњен.

„Онај ко на КиМ не жели да делује у оквиру јединствене државне политике према институцијама у Приштини,  ко нема легитимитет и подршку српског народа исказану гласовима на изборима – не може да рачуна на сарадњу институција Републике Србије и на подршку. Ко не заступа државни и национални интерес, већ приватне интересе команданата терористичке ОВК, увек ће наићи само на затворена и замандаљена врата у Београду.“ каже Ђурић.

Говорећи о покушајима анексије комбината Трепча север, Марко Ђурић подсећа да је у питању економски успешан и профитабилан комбинат који храни 2400 породица, и који послује као самоодржив, без значајнијих субвенција.  Албанске власти у Приштини, међутим, нису у стању да успешно газдују комбинатом Трепча југ који је под њиховом контролом.

„ И сада би хтели да зграбе Трепчу север. Да је анектирају и да је насилно и противправно припоје својој Трепчи.“, каже Ђурић , „ Ми се налазимо у непосредној опасности да сепаратистичке власти у Приштини покушају да примене  нелагални закон, усвојен 2016., који је Влада Републике Србије поништила. Постоји опасност да ће Приштина покушати да примени тај закон  тако што ће блокирати рачуне и средства и покушати да на насилан начин уведе албанско моноетничко руководство, у чијем избору Срби нису учествовали нити су о томе консултовани.“, закључује Марко Ђурић у разговору за емисију „Седмица“, Првог програма Радио Београда.

Извор: Радио Београд

Check Also

Клуб борилачких вештина Шиноби

Клуб борилачких вештина Шиноби, успешно наставља са тренинзима на новом простору у Лапљем селу. У …