Главна / Вести / Косово и Метохија / Више од 20 косовских посланика прекршило закон

Више од 20 косовских посланика прекршило закон

У актуелном сазиву косовске скупштине има више од 20 посланика који имају отворене предмете у тужилаштву и суду за различита кривична дела, саопштено је из организације КДИ.

Извршни директор Косовског института за правосуђе (КДИ) Ехат Мифтрај каже да је највећи број посланика који су под истрагом починили различита кривична дела, укључујући и корупцију.

“На основу базе података коју нуди Косовски институт за правосуђе, тренутно 21 актуелни посланик, који обавља ту функцију, има проблема са законом. Међу њима су различита кривична дела која се односе на корупцију, кривична дела везана за илегално поседовање оружја, општег ризика, али и кривична дела везана за политичке прекршаје које су починиле опозиционе странке у парламенту, када су проглашени кривим за бацање сузавца”, рекао је Мифтарај, а преносе електронски медији на албанском.

Навео да позиви цивилног друштва никада нису усвојени у правцу декриминализације политичке сцене, од оних који имају проблема са законом. Мифтарај каже да је крајње време да политичку сцену на Косову очисте од политичара који имају проблема са законом.

“Косово је једна од ретких земаља у региону и Европи, где 20 одсто посланика који обављају своју функцију имају проблема са законом. С тим у вези, чињеница је да велики број посланика осумњичених за кршење закона озбиљно нарушава интегритет те институције и поверење грађана да ефикасније заступају интересе народа”, каже Мифтарај.

Он додаје да је бесмислено И иритирајуц́е то што тужилаштво оптужује заменика или министра а они стог дана И даље врши своје дужности.

Извор: РТС

Check Also

Приштина, почело пресељење избеглица из Авганистана у Велику Британију

Група од 117 избеглица Авганистана напустила је привремено боравиште на Косову и Метохији И пребачена …