Главна / Некатегоризовано / ХИСПА центар у Лапљем Селу помаже у превенцији кардиоваскуларних болести

ХИСПА центар у Лапљем Селу помаже у превенцији кардиоваскуларних болести

Крајем прошле године отворен је ХИСПА центар, који функционише у оквиру Интерне клинике у Лапљем Селу и то је само један центар у великој породици ХИСПА центара, којих има свуда у свету.

ХИСПА центар је центар за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога и има карактер међународног удружења, истакао је, гостујући у Јутрањем програму РТВ Грачаница, проф. др Владан Перић.

„ХИСПА центри постоје у свим земљама у окружењу и многим земљама у свету, међу којима су и Украјина и Русија. Основне активности ХИСПА центра су превенција кардиоваскуларних болести, јер у том ланцу и континуму кардиоваскуларних дешавања, превенција је оно место где је најефикасније деловати и то је заправо, најефикаснија терапија. Основни постулати овог нашег центра су мултидисциплинарно деловање, јер ми у саставу центра имамо кардиологе, интернисте, неурологе, ендокринологе, а нас такође, карактерише индивидуализовани приступ сваком пацијенту“, истакао је професор Перић и додао да у центру у Лапљем Селу пацијенти могу добити потребне савете, терапију која њима одговара, као и писана упутства за исхрану и различите врсте дијета.

Професор Перић истиче да је време веома битан фактор када су кардиоваскуларне болести у питању, пре свега када се ради о инфаркту миокарда, тако да је неопходно брзо деловање и одмах при настанку првих симптома треба се јавити лекару.

„Када говоримо о акутном конорарном синдрому, односно  инфаркту симптоми су широк бол у грудима, праћен презнојавањем. Често се тај бол шири на руке, унутрашњу страну обе надлактице, врат, вилицу или горњи део абдомена и ако траје дуже од пет минута пацијент се треба јавити најближој здравственој установи, како би се деловало на време“, наглашава доктор Перић.

У Србији се, по подацима Института Батут, педесет пацијената јави са акутним инфарктом миокарда и око трећина њин преживи тај удар. Кардиоваскуларне болести почињу тихо, непрепознато и, по речима др Перића, оно где ми најефикасније можемо да делујемо је превенција, и ми из ХИСПА центра управо радимо на едукацији наших пацијената.

„Ми радимо на здравственом просвећивању пацијената, бавимо се њиховом едукацијом, а када је то неопходно и едукујемо и чланове њихове породице. Поред тога, значајна активност ХИСПА центра је едукација медицинског особља лекара, медицинских сестара и техничара. Прошле године смо учествовали на два научна  конгреса, у Требињу и Београду, а крајем марта имаммо симпозијум под називом „Синергија науке, природе и начина живота у очувању здравља“ и ми смо свим члановима ХИСПА центра обезбедили бесплатне котизације, сви могу да присуствују симозијуму и чују нове ствари у вези са превенцијом кардиоваскуларних болести“, истакао је професор Перић.

ХИСПА ценар у Лапљем Селу договорио је сарадњу са Институтом за кардиоваскуларне болести на Дедињу, а та сарадња ће се огледати у едукацији медицинског особља и упућивању пацијената на тај Институт за оне процедуре које се не раде на кардиологији КБЦ Приштина.

Check Also

Дечија смотра фолклора сутра у манастиру Светих Архангела

У порти манастира Светих Архангела код Призрена у оквиру Видовданских свечаности одржава се дечија смотра …