Главна / Вести / Косово и Метохија / Непостојањем споразума губе обе стране

Непостојањем споразума губе обе стране

Амерички државни департман је саопштио да ће амерички подсекретар за политичка питања, Дејвид Хејл ове недеље боравити на Kосову и у Србији, а састаће се са званичницима обе земље, како би, “истакао историјску могућност за постизање свеобухватног споразума за нормализацију односа са Србијом и да затражи мере да би се тако нешто постигло”.
Амерички званичници су последњих недеља, након постизања Преспанског споразума, веома активни у намери да реше још један замрзнути конфликт на Западном Балкану – између Kосова и Србије. Дијалог који је између ове две земље трајао више од шест година, прекинут је новембра прошле године, након што је косовска Влада увела таксу на увоз српске робе и пошто је званични Београд условио наставак дијалога укидањем ове одлуке. У циљу деблокирања процеса дијалога, амерички председник Доналд Трамп је упутио писма косовском и српском председнику, а на Kосову су прошле недеље боравили и званичници Савета за државну безбедност Беле куће. Kосовски аналитичари очекују да дипломата Дејвид Хејл направи још већи притисак на косовску Владу, у циљу да што пре суспендује одлуку о такси, како би био настављен бриселски дијалог.
С друге стране, онлине новина “Еxпесс” је пренела да је у разговору са једним званичником америчке Владе, он затражио привремено суспендовање таксе на увоз српске робе како би дијалог у Бриселу био настављен, а од Србије да буде конструктивна у том процесу. Исти званичник је истакао да не постоји одређени рок до када треба да косовска Влада донесе такву одлуку, али да је добро да се то уради што пре. Kако истиче “Еxпресс”, амерички званичник је изјавио да је САД заинтересован да се споразум између Kосова и Србије постигне до 31, децембра 2019. године.
“Наш став је да нема црвених линија. Ми не кажемо да не треба да се дискутује питање размене територије, Неке европске земље то кажу”, изјавио је овај званичник САД дајући до знања да постоје разике између САД и џава KВИНТА-е око дијалога, али и да се сви слажу да он треба да буде настављен.
У чланку “Еxпрес” даље преноси да је амерички званичник истакао да је САД снажно инволвиран у овај процес и да САД у овој фази не подржава неку међународну конференцију, већ разговоре којима посредује Европска Унија (ЕУ). Он је додао да је од српског председника Александра Вучића затражено да у овом процесу Србија призна Kосово, одбацујући могућност укључивања Русије у процес дијалога, наводећи да то неће донети ништа добро.
Овај амерички званичник је такође одбацио могућност да су косовски и српски председник Тачи и Вучић до сада постигли неки споразум, а коментаришући “план од 22 тачке” који је помињан у медијима, он је одговорио да је до сада видео много таквих папира. Он је такође истакао да САД озбијно схвата најаве за дестабилизаију региона како би могло да дође до промена граница.
Дневни лист Kоха диторе такође преноси да је разговарао са америчким званичником и да је он изјавио да дугорочно нико не може да поквари односе између Kосова и САД али и да је додао да то не значи да треба показивати међусобну непослушност . Према Kоха Диторе, он је поменуо три главна аспекта у којима САД није променио став. То су мир и регионална стабилност, што захтева нормализацију односа са Србијом, владавина реда и закона , борба против организованог криминала, као и економски развој Kосова.
Kосовски медији преносе и позив америчког званичника, који 18 марта треба да преузме функцију помоћника државног секретара за Европу и Евроазију, Филипа Рикера, који је позвао Приштину да укине таксе на робу из Србије, а Београд да се фокусира на стратешки интерес, уместо да буде агресиван у одбацивању Kосова.
Рикер је учествовао на Семинару за безбедност, регионалне односе и економски развој “Балкан 360”.
У свом говору, он је истакао да САД разумеју фрустрацију и жељу косовских грађана да контролишу своју судбину и унапреде интеграцију Kосова у међународни систем, и додао да се подршка косовској независности и суверенитету не доводи у питање, пренео је “Независни весник” у свом онлине издању.
„САД су значајано инвестирале у успех Kосова као независне, мултиетничке и суверене земље. Ми стојимо стално иза вас. Али понекад смо долазили важним захтевима и ово је један од тих случајева. САД, ваш можда најближи стратешки партнер и пријатељ, верује да је постизање договора са Србијом једини пут да Kосово иде напред… Жалосно је и изненађујуће је што још увек имамо озбиљне неспоразуме са Владом Kосова око овог питања. Плашим се да Kосово наноси штету нашим билатералним односима, односима које ми веома ценимо”, закључио је Рикер.
Рикер је још рекао да Kосово и Србија морају да се упитају која је алтернатива нормализацији односа, оцењујући да ће „две земље највише изгубити од замрзнутог конфликта, јер непостојање договора значи смањење безбедности, успорен економски раст и замрзавање аспирација за приступање ЕУ“.
Kако преносе косовски медији, поред америчког званичника Хејла, почетком наредне недеље на Kосову ће боравити и двојица главних саветника за спољну политику немачке канцеларке Ангеле Меркел, Матиас Лутенберг и Јан Хекер.
Они ће се састати са председником и премијером Kосова Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, а у фокусу разговора биће одлука о таксама и дијалог са Србијом. Медији истичу да је став Владе Немачке, за разлику од америчке, био “балансиранији”, јер је од Kосова тражила суспендовање одлуке о такси, а од Србије да у међународним организацијама прекине са негативном кампањом против учлањења Kосова.
У међувремену српски председник Александар Вучић је италијанској агенцији АНСА изјавио да Србија и Kосово треба да постигну компромисно решење .
“Не можемо признати Kосово, а да ништа не добијемо од друге стране. За разлику од косовских лидера који сваког дана обмањују своје грађане нереалним обећањима да ће Приштина добити све, а Београд ништа, моја дужност је да Србима објасним значај компромиса, који не представља пораз него победу. Победу за будућност Србије“, навео је Вучић.
Иначе, косовска опозиција отворено се супротставља идеји председника Kосова Хашима Тачија о било каквој промени граница. Лидер Демократског савеза Kосова (ДСK) Иса Мустафа је истакао да се Kосово актуелно налази у веома тешкој ситуацији оптужујући за то Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија.
“Председник се понаша као да је Kосово његово власништво, и износи да ће променити Устав, припојити Прешевску долину, као да је Kосово са Уставом хармоника председника Републике Kосово. На овај начин и крши Устав, јер се Уставом зна ко може да уради те промене”, изјавио је Мустафа.
Тачи и Харадинај настављају са међусобним оптужбама због несугласица са САД. Тачи каже да су односи са американцима пољуљани јер Харадинај одбацује да прихвати савете и суспендује одлуку о такси на српску робу, а Харадинај наводи да је Тачи покушао да превари грађане Kосова својом иницијативом за промену граница, као коначно решење за постизање свеобухватног споразума са Србијом.

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …