Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић са Контеом: Србија спремна за разговоре са Приштином

Вучић са Контеом: Србија спремна за разговоре са Приштином

Важно је трагати за миром и компромисом, а не за разлозима за сукобе, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, након разговора са италијанским премијером Ђузепеом Контеом, и истакао да је Србија спремна за разговоре са Приштином, који би можда у будућности водили ка некаквом споразумном решењу.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је госта упознао са ставовима Србије о Косову и Метохији, рекавши да је Србија спремна на наставак дијалога чим таксе буду укинуте.

Упознао га је са чињеницом да су таксе кршење ЦЕФТА споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању, као да тако нешто рационални људи не могу да доносе.

“Спремни смо за разговоре који би можда у будућности водили некаквом компромисном решењу. Да ли ће га или неће бити много је пута још пред нама, али је важно трагати за миром и компромисом, а не за разлозима за сукобе”, објаснио је он.

Вучић је нагласио да су Србија и Италија истински пријатељске земље, чија су два народа кроз историју увек градили најбоље могуће односе.

“Данас смо потврдили наше добре билатералне односе, 140 година од успостављања дипломатских односа и стратешког партнерства Србије и Италије”, додао је он.

Вучић је изразио посебну захвалност Контеу на речима које је изговорио на састанцима током посете Београду, што је пружио подршку европском путу Србије. Изговорио је једну реченицу због које нисам могао да сакријем неку врсту радости и задовољства. Рекао је да ће Италија бити добар и искрени амбасадор Србије на њеном европском путу”, пренео је Вучић.

Рекао је да је Контеу захвалан на тој реченици, јер су у условима када добијамо различите сигнале из ЕУ такве речи пријатеља и снажне земље, Италије која игра снажнију улогу не само у ЕУ, већ и нашем региону који не припада Унији, за нас, како је констатовао, од изузетног значаја.

Кад је реч о европском путу Србије, Вучић је рекао да је од Контеа добио сву пажњу и навео да је Италија увек подржавала и да ће подржавати Србију на пут ка ЕУ и на путу реформи.

“Верујем да ће та подршка бити још јача и снажнија са оваквом, све јачом и снажнијом политиком Италије”, рекао је он.

Такође је рекао да је ће Србија подржати политику Италије која ће тражити сва могућа решења за унапређење живота људи у Европи и унапређење сарадње на свим континентима.

“Ценимо све што је Конте урадио у претходном периоду, веома ценимо и поштујемо и сматрамо да то доприноси угледу Италије у региону и свету. Са радошћу гледамо на снажење италијанске државе и њене моћи”, рекао је Вучић.

Италија ће, како је рекао, у Србији имати искреног пријатеља и савезника.

“И ви, поштовани пријатељу, можете да рачунате на нашу искрену подршку и помоћ, ма колико да смо мали и да нисмо толико значајни”, рекао је Вучић.

Он је додао да се пријатељство мери, не по томе, већ колико пажње и срца сте спремни пријатељима да дате.

Пренео је да је са гостом анализирао сарадња на свим нивоима, додајући да су економски односи сваке године све бољи, да упркос паду извоза аутомобила имамо стални раст.

Први пут је размена прешла 4,32 милијарди евра, казао је Вучић.

Указао је да у Србији има више од 400 италијанских компанија, и још 1.300 у којој постоји италијански капитал, а те фирме запошљавају десетине хиљаде људи у Србији.

Такође је указао да расте и број туриста, и пренео да је у Србији прошле године боравило 52.000 туриста из Италије, који су остварили 118.000 ноћења.

“Верујемо да може бити увећаван број туриста из Италије и да Београд и Србија буду још интересантнији за Италијане”; рекао је он.

Нисам говорио о признању, то није моја тема, већ Приштине

Председник Вучић рекао је данас да је агенцији АНСА рекао оно што сваки дан говори јавно и да није говорио о признању Косова.

“Не знам шта је ко преносио. Ништа о признању нисам рекао, осим што сам рекао да немамо компромисно решење”, рекао је Вучић на конференцији за штампу после разговора са италијанским премијером Ђузепеом Контеом, упитан шта је тачно рекао у интервјуу италијанској агенцији по питању решења за Косово.

“Ја не могу о томе да говорим, и зато што ми немамо никакво компромисно решење не могу о томе да говорим. Али, ја нисам неко ко би могао било коме да искључи неку тему за разговор”, цитирао је Вучић део из интервјуа АНСИ, на српском језику, како је нагласио.

Стално покретање те теме је у интересу Албанаца са Косова, додао је, и не види коме би још могла да буде интересантна осим Албанцима, као и лажним српским патриотама.

Рекао је такође да није неко ко би могао да искључи било коју тему за разговор, нити забрањује неком да каже шта жели.

Вучић је нагласио да се он бори за народ, и да се то види, да је препознато, јер је добио 80 одсто гласова Срба на КиМ.

“А Срби на Косову и Метохији не живе на небесима, већ на земљи и знају које проблеме имају”, приметио је Вучић.

Конте: Ми смо свесни да Београд и Приштина треба да пређу све границе у преговорима

Потврђујем да ће Италија бити амбасадор Србије и српских органа на путу европских интеграција

Приштина треба да повуче таксе и омогући наставак дијалога са Београдом, поручио је данас италијански премијер Ђузепе Конте.

Конте је потврдио подршку Италије Србији на европском путу и подршку у свим напорима које председник Александар Вучић улаже у постизање овог циља, као и у напорима за постизање компромиса са Приштином.

“Потврђујем да ће Италија бити амбасадор Србије и српских органа на путу европских интеграција”, рекао је Конте данас на заједничкој конференцији за новинаре са српским председником у Београду.

Исказао је и велику подршку напорима које Вучић улаже у постизање компромиса по питању Косова и Метохије, а који ће, како је рекао, бити олакшан и од стране ЕУ.

Конте је истакао да Приштина треба да покаже обавезу и напор да обнови преговоре и да повуче таксе, које су прошлог новембра уведене.

“Ми се надамо да ће компромис бити веома брзо постигнут. Ми смо свесни да Београд и Приштина треба да пређу све границе у преговорима, како би дефинисали интензиван однос у стабилизовању односа, што ће се огледати на стабилност читаве регије. Ми се надамо да је у наредном периоду перспектива мира која ће допринети и вредностима Европе”, рекао је Конте.

Он је исказао и снажну подршку у процесу реформи у Србији.

“Ми смо раме уз раме са покренутим реформама и сигурно ће тај поступак допринети убрзању у преговорима са ЕУ”, рекао је Конте додајући да очекује да ће тај пут бити кредибилан и у супротном правцу.

То је била довољно јасна порука да Италија доприноси политичким, дипломатским, привредним односима са Србијом, рекао је Конте.

Он је подсетио да Србија и Италија ове године славе 140 година дипломатских односа, као и 10 година стратешког партнерства, а указао је и на импресивне односе и интензивну размену добара.

Веома мудра одлука Београда на мере Приштине

Ђузепе Конте је оценио да мере које је Приштина увела не воде ничему, да је дијалог једини пут који убрзава пут ка ЕУ, а да је одговор српске владе на мере Приштине био веома мудар.

Упитан на заједничкој конференцији за новинаре са председником Вучићем како Италија гледа на актуелну политику Приштине, која није спремна ни на какве уступке, конструктивност према Београду и међународној заједници, Конте је рекао:

“Понављам, по мом мишљењу, унилатералне иницијативе покренуте од стране Косова, не воде ничему. Њихова мера, поступак не води ничему. Мислим да је једини начин да се убрза пут ка ЕУ дијалог. Све стране морају да буду мудре. Истичем још једном, изузетно је била мудра одлука коју је донела српска влада у односу на меру Приштине”, рекао је Конте на питање Тањуг.

Како је додао, разговараће са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини о будућим дешавањима, и о томе како Италија, као амбасадор Србије у ЕУ може реално и конкретно да је заступа.

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …