Главна / Вести / Косово и Метохија / Клина: Опљачкане повратничке куће

Клина: Опљачкане повратничке куће

Непознате особе обиле су и опљачкале готово све куће Срба повратника у селу Грабац у општини Клина. Пре само пар дана у селу Клинавац у коме сада живе само две повратничке породице, обијене су две празне куће, док су маскирани нападачи покушали да обију и кућу Богољуба Воштића који се у том тренутку налазио у кући.

Повратник Богољуб Воштић из Клинавца био је у више наврата на мети непознатих нападача али ипак решен да остане на вековном огњишту забринут је за безбедност јер досада починиоци никада нису приведени пред лице правде.

„Није добро. Нема никога, од 32 куће остале су само две, не можеш да живиш сам као вук“, рекао је Богољуб Воштић.

Слободану Лопачанину из истог села пре неколико ноћи украдене су кокошке из дворишта куће у којој живи са супругом од 2006.године.

„Плашим се за безбедност, јер када се смрачи не могу сигурно да легнем и да спавам“, каже Лопачанин.

Силвија Рашковић шефица Општинске канцеларије за заједнице и повратак из Клине каже да и поред жеље повратника да се врате у своја родна места, овакви и слични случајеви успоравају процес повратка.

„Ових дана смо имали тако лоше стање у Општини Клина. Јуче смо имали дојаву од КФОР-а да су у селу Грабац свих  28 повратничких кућа обијене, у њима је извршена преметачина“, рекла је Рашковићка.

До прпшле године једине повратнице у селу Грабац  биле су времешне Илинка Нешић и Борка Конић које су често биле на мети пљачкаша. Оне су отишле из овог села прошле године а након тога село је остало потпуно пусто. Ово је прво повратничко село у Општини Клина у којем је изграђено 28 кућа, оне су данас потпуно празне.

У Општини Клина данас живи око двестотине Срба повратника који су често на мети лопова.

 

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …