Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић:Рушење крста је знак широко распрострањене нетрпељивости на КиМ

Ђурић:Рушење крста је знак широко распрострањене нетрпељивости на КиМ

Рушење крста је знак широко распрострањене нетрпељивости на Косову и Метохији према хришћанским симболима. Подсећам све у Србији и читав свет да ће се за неколико дана навршити 15 година од погрома 17. марта, када je спаљено, уништено или тешко оштећено 35 цркава и манастира, да се православне светиње и српска гробља и данас вандализују, а да за то нико од налогодаваца није одговарао, наводи се у достављеном саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића.

Екстремисти су у Великој Хочи код Ораховца синоћ починили још један безуман напад на место сећања на Србе ток краја који су мучки убијени током оружаних сукоба на Косову и Метохији. Вандали су поломили крст са спомен-обележја и оборили јарбол са заставом Србије, и ово је трећи пут да се без икаквог епилога догађа напад на тај споменик.

 

Подсетићу да је недалеко одатле више пута до сада рушена и спомен-плоча отетим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу и да је тек ове године, након безбројних апела колега новинара и Републике Србије, неко заиста и ухапшен због екстремистичког иживљавања над српским спомен-обележјима.

 

Очекујем и захтевам да полиција буде једнако ефикасна и у овом случају, јер екстремистичко дивљање Албанаца у општини Ораховац поприма веома забрињавајуће размере.

 

Мали број преосталих Срба у ораховачкој општини, који данас у Великој Хочи и Ораховцу живе под стравичним притиском и изложени су честим претњама и провокацијама, јесу симбол страдања и обесправљености нашег народа и живи доказ да су све приче о мултиетничком друштву на Косову и Метохији само фраза, а да је истина о природи међуетничких односа на Косову и Метохији заправо сасвим другачија.

 

Без обзира на све политичке несугласице и осцилације на релацији Београд-Приштина, не сме се дозволити да екстремисти буду заштићени и да своју мржњу искаљују над недужним и незаштићеним људима чија је једина жеља да живе спокојно и у миру са комшијама.

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …