Главна / Вести / Косово и Метохија / Нова настојања за стварање околности за наставак дијалога

Нова настојања за стварање околности за наставак дијалога

Председник Kосова Хашим Тачи је током викенда искористио Самит дијаспоре у Тирани, на којем је изјавио да неће бити поделе Kосова нити размене територије са Србијом.
“Неће бити поделе Kосова док неко не пређе преко мојег тела, неће бити доведен у питање ни сантиметар територије Kосова, ни ‘Трепча’ ни ‘Газиводе’ ни Митровица, ни један део” изјавио је Тачи.

Ова његова изјава изазвала је реаговања у политичким кулоарима, и код косовских аналитичара, посебно што се најновији став Тачија око модела постизања коначног свеобухватног споразума са Србијом разликује од претходних његових изјава и ангажовања.

Kосовски аналитичари сматрају да је до ове промене става Тачија дошло због тога што није успео да обезбеди подршку својој идеји од стране политичких партија и пријатељских држава.

Тачи је ово изјавио након посете двојице америчких званичника из Савета за националну безбедност САД, Џоном Ератом и Вилијамом Бредом Берклијем, који су током сусрета са косовским званичницима и представницима опозиције пружили гаранције да идеја САД није промена граница или размена територије са Србијом и да подржавају само демаркацију границе.

У сваком случају, ова изјава и индиректне оптужбе на рачун премијера Kосова Рамуша Харадинаја, за којег је Тачи рекао да је пријатељ Милана Радоичића, званичника Српске Листе којег косовско тужилаштво сумњичи за учествовање у убиству лидера косовских Срба Оливера Ивановића, изазвале су реаговање Харадинаја, који је узвратио да је Тачи нанео велику штету Kосову и да је одговоран за “унапређење идеје поделе”.

“То је производ Приштине и политичара Приштине. Њихово наваљивање да оду и да кажу повећајте притисак да би се укинула такса, пошто су се увукли у неку обавезу са Вучићем, и желе да нас ставе пред свршен чин. Председник Тачи и људи око њега, и они који су подигли руке тако брзо од таксе, сви то раде са идејом да спроведу пројекат који може да буде штетан”, изјавио је Харадинај.

Харадинај је још казао да је изненађен и лидером Демократског савеза Kосова (ДСK) Исом Мустафом и лидером Социјалдемократске Иницијативе Фатмиром Љимајем што брзо прихватају услове Србије која тражи да се уклони такса на увоз српске робе, као услов за обнављање ђалога у Бриселу.

Осврћући се на упозорење америчких званичника да уколико одлука о такси на српску робу не буде суспендована, САД може размотрити могућност повлачења америчких војника из кампа Бондстил, челник косовске Владе је изјавио да је Америка гарант сигурности и мира у целом свету.

“Мислим да су мишљења која говоре о претњи око Бондстила преурањена или превремена, због једне такве одлуке која може да се донесе, али невезано за таксе. Сви аргументи око увођења таксе, постоје. Она остаје до признања. Апелујемо на САД не само да остане на Kосову, они су овде заувек у својој кући” изјавио је Харадинај.

Лидер Демократске партије Kосова и председник косовског парламента Kадри Весељи је у Митровици данас изјавио да ни једна Влада не може да доведе у опасност односе са САД.
“Свака Влада може да оде али не Бондстил. Ни једна Влада не може да доводи у опасност свете односе са САД. Ви сте приметили да сам се ја повукао из ове дебате и срамота ме је како се третирају наши грађани.

Тако не може, имамо обавеза. Устав и закони постоје. Грађани и институције Kосова бране територијални суверенитет и интегритет наше земље” изјавио је Весељи током отварања Центра за иновације и предузетништво у Митровици.

С друге стране Весељи је истакао да ће Србији одговорити онако како заслужује, и са тарифама и са реципроцитетом.

Иса Мустафа, лидер позиционог ДСK је реаговао на критике Харадинаја, наводећи да је некоректно, нетачно и да личи на предизборну кампању то што је ДСK ставио у исти кош са Тачијем, Весељијем и другима, када је у питању одлука о такси на увоз српске робе.

“Таксу је увела Влада на директиву господина Весељија: ви сте је донели, ви одлучите шта ћете са њом. Ви сте владина коалиција, ДСK је ваша опозиција. Ви сте на власти и не играјте улогу жртве. ДСK култивише вечно пријатељство са САД. Око тога никога не питамо”, написао је на свом Фацебоок профиле Мустафа.

Током викенда председник Kосова Хашим Тачи који је боравио у Призрену и премијер Kосова Рамуш Харадинај у Дечанима, искористили су прилику да наставе са међусобним индиректним и директним оптужбама, а оно што је за сада јасно је да премијер не одустаје од одлуке о такси на увоз срске робе.

Након безуспешног убеђивања америчких званичника из Савета за националну безбедност САД, да таксе треба да буду суспендоване, на Kосову ће 8. и 9. марта боравити подсекретар за политичка питања у америчком Државном департману, Дејвид Хејл, који ће разговарати са косовским званичницима.

Kосовски аналитичари подсећају да САД већ неко време интензивно покушава да створи околности за наставак дијалога између Kосова и Србије, који је од новембра месеца прошле године у блокади, јер званични Београд не жели наставак док косовска Влада не повуче таксе на увоз српске робе. Због тога се не искључује да ће управо таксе и дијалог са Србијом бити у фокусу пажње америчког дипломате Хејла и главних представника косовских институција.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Приштина, почело пресељење избеглица из Авганистана у Велику Британију

Група од 117 избеглица Авганистана напустила је привремено боравиште на Косову и Метохији И пребачена …