Главна / Вести / Косово и Метохија / Посланици расправљају о (не)легитимности Платформе за дијалог

Посланици расправљају о (не)легитимности Платформе за дијалог

За разлику од посланика владајуће коалиције, посланици опозиције, Демократског савеза Косова (ДСК) и Покрета Самоопредељење, нису заинтересовани да гласају за Платформу за дијалог коју је припремио владин преговарачки тим, чиме би он добио легитимитет за учествовање у дијалогу са Србијом у Бриселу.

Јуче су о Платформи за дијалог са Србијом водили дебату чланови Комисије за иностране послове, међутим, и поред тога што није било кворума, она је послата на гласање у скупштину без подршке Комисије. На инсистирање премијера Харадинаја, данас је одржана ванредна седница скупштине, како би се дискутовало о Платформи и гласало за њу, као и о Закону о дијалогу који је недавно усвојен у првом разматрању.

У Платформи стоји да се о границама Косова не може преговарати и да се о територији неће разговарати на преговарачком столу. Такође су наведена и питања о којима се може расправљати у коначној фази дијалога, међу којима је и питање несталих особа.

Заменик премијера Енвер Хоџај и члан владиног тима за дијалог са Србијом је изјавио да ова Платформа треба да буде усвојена јер се ради о јасном тексту заснованом на 11 принципа која се односе на стратешке циљеве Косова у дијалогу, а истакнута су и очекивања која има Косово у овом дијалогу.

“Све оно што су Покрет Самоопредељње и Демократски савез Косова јавно рекли, садржано је у Платформи за дијалог – међусобно признање, учлањење у ОУН, пут према Европској Унији (ЕУ) и НАТО, неотварање Ахтисаријевог плана, очување територијалне целовитости, унутрашње полагање рачуна, политички консензус”, изјавио је Хоџај у интервјуу за телевизију Кљан Косова.

Заменик премијера је још истакао да Платформа за дијалог пружа принципе који могу да створе јединство и заједничко политичко деловање, и да ако неко има примедби или сугестије, оне могу да се размотре. Ипак, истакао је Хоџај, и да се усвоји Платформа за дијалог она неће имати никакву вредност уколико не буде суспендована одлука на увоз српске робе.

“Мислим да Платформа за дијалог нема практичну тежину уколико ми као Влада не донесемо одлуку која треба да буде јасна и обавежемо се да суспендујемо таксу, да добијемо подршке од Америке и Европе, да искористимо дијалог за историјски споразум. Ако су американци и европљани одлучни да се овај процес оконча, а ми водимо унутрашњу дебату, мислим да то може да буде борба за власт”, изјавио је Хоџај.

Шеф парламентарне групе ДСК Авдулах Хоти је поновио став да су Закон и Платформа за дијалог са Србијом апсурдни документи и без уставне основе, и да је само Влада Косова легитимна да води дијалог са Србијом.

Лидер Деморатског савеза Косова Иса Мустафа је изнео убеђење да је екипа за дијалог са Србијом “деградација косовске државности”.

“Платформа за дијалог не пружа ништа друго до лажних очекивања у јавности. Ни Закон ни Платформа не санкционишу одговорност државних званичника који лобирају и слажу се са кршењем Декларације о независности, односно државности проглашеној 17. фебруара 2008. Апсурд је у чињеници да се Платформом која је припремљена од групе која не представља већину у скупштини, циља да се она усвоји простом већином, док Споразум захтева да се ратификује са 2/3 гласова посланика скупштине. Нико не сме да стави скупштину пред свршен чин! Ни председник, ни премијер, нити било ко”, написао је на свом Фацебоок профилу Иса Мустафа.

Лидер ДСК је такође истакао да ће ДСК иницирати промене Кривичног закона, којим треба да се санкционишу кривична дела сваког званичника који доводи у питање декларацију о независности, Устав и државност Косова, закључујући да Платформа и Закон о дијалогу не бране Косово, него оне који воде дијалог.

Аљбин Курти, лидер Покрета Самоопредељење је подсетио да је пре осам година почео дијалог са Србијом и да сада Влада Косова инсистира да га настави са “Платформом за будући дијалогнаводећи да она има за интерес правдање актуелног председника и у понављању грешака из прошлости.

Док посланици позиције сматрају да усвајање Платформе за дијалог спречава и председника Косова Хашима Тачија да преговара о идеји о било каквом новом дефинисању граница са Србијом, а посланици опозиције су сигурни да су ова Платформа и преговарачки тим непотребни, јер то представља само покриће за евентуални наставак дијалога косовског председника, амерички амбасадор у Србији Кајл Скот је српским медијима изјавио да Америка нема црвене линије када је у питању постизање могућег споразума између Косова и Србије.

“Кључ за Београд и Приштину је повратак преговарачком столу. Ово треба да буде приоритет свих. Неки људи играју игре, имају тактике, повлаче неке потезе, али циљ за Косово је да постигне споразум и једини начин је да се врати преговарачком столу. Обзиром да је ову тарифу увела Приштина она спречава наставак преговарачког процеса, мислимо да је треба одмах обеснажити. Ми тражимо од Косова да је суспендује за неко време како би се омогућио наставак преговора. Верујем да ће нас они послушати”, изјавио је амерички амбасадор у Београду Кајл Скот.

Како је најавио Стејт департмент, за два дана ће на Косову боравити амерички подсекретар за иностране послове Дејвид Хејл. Он је у интервјуу београдском дневном листу “Данас”, говорећи о успостављању могућег споразума између Косова и Србије изјавио да верује да он мора да буде применљив и на Косову и у Србији и да мора да допринесе дугорочној стабилности региона.

“Само Београд и Приштина могу да ово спроведу кроз директне преговоре који су потребни да би се постигло решење. Није на Сједињеним Државама – нити на било ком другом кад смо већ код тога – да диктира коначни исход. Лидери и њихови тимови треба да обнове преговоре предвођене Европском унијом, да истраже све могућности и да са својим грађанима искрено и отворено комуницирају. У том процесу, лидери Србије и Косова имају нашу пуну подршку”, изјавио је амерички званичник.

Хејл је такође истакао да је одлука о таксама на српску робу треба да се уклони како би дијалог био настављен.

“Постоји могућност да се ове године постигне свеобухватно решење, али само ако се прво настави дијалог. Време је да се прекину провокације обе стране, да се укине такса, и да се Београд и Приштина врате дијалогу који води ЕУ, и да се обе стране ангажују за мир”, изјавио је Хејл дневном листу “Данас”.

Он је такође истакао да би била штета да се пропусти изузетна могућност за успостављање мира, безбедност и економски развој, додајући да је дошло време да Приштина и Београд најзад реше ове проблеме.

KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj

 

 

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …