Главна / Вести / Косово и Метохија / Премијерка најављује одмерену и одговорну реакцију Београда

Премијерка најављује одмерену и одговорну реакцију Београда

Након седнице Савета за националну безбедност, премијерка Ана Брнабић је поручила да ће одговор Београда на усвајање платформе за дијалог у Приштини бити одмерен и одговоран. Србија ће, истиче, заштитити интересе Срба на Космету.

Седница Савета за националну безбедност је јутрос одржана на Андрићевом венцу, а сазвао ју је председник Александар Вучић након што је Приштина усвојила Платформу за дијалог.

Премијерка Ана Брнабић, која је присуствовала седници, рекла је да ће реакција Србије, “као и увек до сада” бити одмерена.

“Пазићемо на нашу реакцију, анализирати све њене аспекте. Реакција ће бити одговорна, али ћемо у сваком трентуку заштитити интерес Србије и свих наших грађана”, истакла је Ана Брнабић.

Рекла је и да је закључак састанка да је усвајање платформе трећи и завршни ударац дијалогу Београда и Приштине. На Косову су системски ишли на то да се заустави дијалог, рекла је премијерка.

“Подсетићу да је први било непоштовање Бриселског споразума, Приштина није имплементирала ниједно слово из дијалога. Нису формирали Заједницу српских општина, а то је била једина обавеза Приштине и кичмени стуб споразума”, испричала је Брнабићева.

Други ударац је било увођење такси. “Подсећам да су таксе прво биле уведене 6. новембра. Због млаке реакције међународне заједнице, 21. новембра су повећане на небулозних 100 одсто и до данас никако нису укинуте. Дакле, Приштина је дала јасну поруку и Европској унији и САД да таксе неће бити укинуте”, навела је Брнабићева.

Завршни ударац је усвајање плаформе. “За њу могу рећи да је супротна здравом разуму, против компромиса, против даљег дијалога, не прича ни у једном тренутку о животу Срба на КиМ. Наставићемо да анализирамо документ, али закључак је да јесте супротан разуму”, рекла је Ана Брнабић.

Премијерка је најавила да ће се у недељу она, председник Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић састати са патријархом Иринејом и Синодом, како би разговарали о целој ситуацији јер је јасно да је Приштина прекинула дијалог.

Брнабићева је рекла и да ће Вучић данас у Сремској Митровици грађанима говорити о приштинској платформи и реакцијама Србије.

Извор: РТС

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …