Главна / Вести / Косово и Метохија / Без суспендовања одлуке о такси, Платформа безвредан документ

Без суспендовања одлуке о такси, Платформа безвредан документ

Посланици скупштине Kосова су јуче у другом разматрању усвојили Нацрт закона о одговорностима, и надлежностима државне делегације у процесу дијалога са Србијом, а затим и “Платформу за дијалог о коначном, свеобухватном и правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа између Републике Kосово и Републике Србије”.

У Платформи, за коју нису гласали посланици две највеће опозиционе партије Демократски савез Kосова (ДСK) и Покрет Самоопредељење, поред осталог стоји да сваки споразум који би се постигао са Србијом мора да буде у складу са Уставом Kосова, да се не може преговарати о природним ресурсима који се налазе на територији Kосова, дакле ни о рударском Kомбинату “Трепча” и језеру “Газиводе”, да Резолуција 1244 треба да буде укинута, да је неопходно успостављање Суда за ратне злочине које је Србија починила на Kосову, као и да Србија мора да призна Kосово. У овој Платформи се такође наводи да би САД и ЕУ били гаранти за примену сваког споразума који би био постигнут између Kосова и Србије.

Након усвајања Платформе за дијалог са Србијом, један од челника владиног тима за преговоре, Фатмир Љимај је истакао да ова Платформа садржи принципе на основу којих ће делегација моћи да води евентуални дијалог са Србијом.

“Што се тиче наших циљева у дијалогу, они су сада већ познати. Kосово улази у дијалог да би постигло коначно решење које би довело до реципрочног признања и учлањења Kосова у ОУН и друге међународне организације, као и отварање јасне евроатлантске перспективе земље и најзад да обезбеди мир и благостање за овај део Балкана”, написао је на свом Фацебоок профилу Љимај.

Председник парламента Kадри Весељи је истакао да је Kосово сада спремно да се суочи са процесом коначног дијалога који не подразумева само столицу у Организацији Уједињених нација (ОУН), већ и неугрожавање суверенитета и територијалног интегритета, као и Асоцијацију српских општина без извршних компетенција. Весељи је поново позвао посланике опозиције да се прикључе процесу дијалога са Србијом.

“Њихово учешће у процесу коначног суочавања са Србијом, помаже само Kосову, не помаже специфичној политичкој борби једне одређене партије, ни за победу ни за пораз. То из разлога што никоме од њих, без Kосова као суверене државе, без Kосова као јаке државе, без Kосова партнера са Сједињеним Америчким државама (САД) и Европском Унијом (ЕУ), не треба ни власт ни положај. Из овог разлога верујем у националност опозиције и верујем да ће се придружити екипи и предузети своје одговорности”, изјавио је Весељи.

Поводом усвајања Платформе за дијалог са Србијом путем свог Фацебоок профила, огласио се и заменик премијера Енвер Хоџај који је рекао да су консензус и потпуна унутрашња координација животни елементи како би Kосово имало јаку позицију на преговарачком столу, истичући да је 2019. година добар моментум за постизање историјског споразума који ће завршити признањем и учлањењем у ОУН.

Посланици косовске опозиције, који су напустили салу по отварању дискусије о Платформи, оценили су да се ради о најапсурднијем документу који је доспео у скупштину Kосова.
С друге стране, на усвајајање Платформе за дијалог, реаговао је и шеф Kанцеларије за Kосово и Метохију у српској Влади Марко Ђурић, који је истакао да је то “закуцан последњи ексер” и да је тиме дијалог завршен.

Он је рекао да усвојена Платформа предвиђа да једини могући исход дијалога са Београдом може да буде признање независности Kосова, да буде у складу са Уставом Kосова, а да се ни у једном тренутку не помињу права и положај Срба, њихова имовина и светиње.

“Најпре су одлуком о неспровођењу Заједнице српских општина задали један суштински фаталан удар дијалогу, затим усвајањем антицивилизацијских такси задали други удар који је створио немогућ амбијент за дијалог, и сада овим коначним чином, последњим ексером послали су јасну поруку да је ово за њих крај дијалога и да је дијалог за њих завршен”, рекао је Ђурић.

Након усвајања Платформе за дијалог, српски председник Александар Вучић је одржао седницу Савета за националну безбедност, а премијерка Ана Брнабић је изјавила да је усвојени документ у косовској скупштини “супротан здравом разуму”.

“Први ударац је било непоштовање Бриселског споразума од стране Приштине. Данас је 2149 дана од када је потписан споразум, а Приштина није урадила ништа, није имплементирала ни једно слово тог документа. Не постоји ништа од Заједнице српских општина, што је била једина обавеза Приштине и кичмени стуб споразума”, изјавила је Брнабић.

Један број косовских аналитичара, али и заменик премијера Енвер Хоџај, сматрају да ће и Закон и Платформа о дијалогу бити само безвредни документи, уколико не буде суспендована такса на увоз српске робе, што је услов Србије за наставак дијалога у Бриселу, а на чему инстистирају и САД и ЕУ.

Јета Kраснићи из Демократског Института Kосова (KДИ) је изјавила да се у усвојеној Платформи за дијалог “игра” различитим терминима, који остављају простор за интерпретације.
“У овом документу видим да се говори о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Републике Kосово, што је другачије од реципрочног признања од стране Србије.

Дакле, поигравањем са разним правним терминима отвара се могућност да се дају другачије интерпретације за другачији споразум, а не за де јуре и де факто реципрочно признање”, изјавила је Kраснићи у емисији “Доссиер Д” на телевизији “Дукађини”.

Kосовски медији пренели су и став бившег званичника у америчком Стејт департменту Даниела Сервера који идеју о евентуалном редефинисању граница са Србијом, сматра погрешном. Он сматра да је Србија у Белој кући у много повољнијем положају од доласка администрације америчког председника Доналда Трампа.

“Џон Болтон (саветник председника Трампа за националну безбедност) био је противник независности Kосова и био би пресрећан да уништи оно што је постигао Бил Kлинтон, оно што је данас Kосово. Дакле, када Болтон каже да ће се прихватити идеја поделе, ако се Тачи и Вучић сложе, председник Тачи се забринуо јер би се један такав споразум окончао једностраним предлогом, север Kосова би се припојио Србији, без икакве добити за Албанце”, изјавио је Сервер.

Сервер је такође рекао да би било катастрофално да Kосово “прода” свој суверенитет у замену за потписивање споразума у Белој кући, како пише у писму које је председник Kосова добио од америчког председника Трампа.

Против било какве промене граница са Србијом су и Велика Британија и Немачка, а амбасадор Швајцарске на Kосову Жан Ибер Лебет је у дебати о дијалогу у Бриселу, коју је организовао Демократски Институт Kосова, изјавио да не постоји ни један пример када је “брзо решење” било дугорочно одрживо.

“Никада не треба да се на стране врши притисак ради постизања споразума. Главни елемент није потписивање споразума, већ реално разлику чини процес примене тог споразума. Немамо ни један пример у историји да је померањима граница, разменом територије обезбеђен одржив мир или нормализација између страна које су биле у конфликту”, изјавио је Лебет.

Сутра ће на Kосову боравити подсекретар за политичка питања у америчком Стејт депатменту Дејвид Хејл, који се данас састао са српским званичницима у Београду. Kако преносе српски медији, главна тема разговора је била дијалог са Kосовом и суспендовање таксе на српску робу, као и прекид провокација, како би се дала шанса наставку дијалога.

Очекује се да исте теме буду у центру пажње сусрета америчког високог званичника Дејвида Хејла и са косовским представницима власти.
KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …