Главна / Вести / Србија / Вучић: Приштинска платформа је одлука о прекиду дијалога

Вучић: Приштинска платформа је одлука о прекиду дијалога

Председник Републике Србије Александар Вучић је, на састанку са подсекретаром за политичка питања у Стејт Департменту Сједињених Америчких Држава Дејвидом Хејлом, рекао да је Платформа за дијалог, усвојена јуче у Приштини, у суштини одлука Приштине да прекине дијалог са Београдом.

Председник Вучић је рекао да је одавно упозоравао високу представницу Европске уније Могерини и њен тим да усвајање овакве платформе не оставља простор за компромисно решење и да је, самим тим, платформа против дијалога, посебно уз тврдоглаво одбијање Приштине да укине неразумне и штетне таксе на робу из централне Србије.

Председник Вучић је подсекретару Хејлу рекао да ће држава Србија у релативно кратком року донети мере којима ће реаговати на неиспуњавање обавеза из Бриселског споразума, на увођење такси и одлуку Приштине о прекиду сваког дијалога са Београдом, као и то да ће став Србије бити одлучан, озбиљан, одговоран и чврст.

Хејл је, у разговору с Вучићем, позвао на укидање такси које је Приштина увела на српску робу, али и заустављање обостраних провокација и наставак дијалога, објавила је Амбасада САД у Београду на свом Твитер налогу.

“САД позивају на укидање тарифа, заустављање обостраних провокација и наставак дијалога. Подсекретар Хејл у разговору с председником наглашава да САД цене партнерство са Србијом и желе да изграде још снажније односе”, написано је уз фотографију са данашњег састанка на Андрићевом венцу.

Како је раније најавио Стеј департмент, Хејл ће у Приштини разговарати с приштинским лидерима о, како се наводи, “историјској шанси да се постигне свеобухватни споразум о нормализацији односа са Србијом”, те о тражењу могућности за постизање договора.

Хејл је допутовао у Београд дан пошто је приштински парламент усвојио платформу за дијалог, која спречава могућност постизања компромисног решења.

Албанци не желе дијалог, наш одговор биће одлучан

Вучић је додао да су косовски Албанци, усвојеном Платформом, показали да никад нису ни желели дијалог и да га ни у будућности неће желети, а да ће одговор Србије бити одлучан, озбиљан и чврст.

“Сачуваћемо и Србију и српске интересе и нисмо се уплашили ни њихових претњи, ни њихових помагача”, рекао је Вучић у Белегишу где је данас започео обилазак Сремског округа, непосредно после седнице Савета за националну безбедност и састанка са трећим човеком америчког Стејт департмента Дејвидом Хејлом, који је позвао Приштину на укидање такси, а “обе стране” на уздржавање од провокација.

Вучић, који је данас наставио кампању Будућност Србије, посетом Сремском округу, најавио је да ће више о томе говорити у Сремској Митровици, где ће се обратити грађанима.

Подсетио је да је прошло 2.149 дана од неформирања ЗСО, што је била једина обавеза Приштине, да су они потом увели таксе и да ‘лове’ људе који  би да превезу и три пакета кекса на КиМ.

“После платформе, која значи и којом показују да никад нису желели дијалог и да га не желе ни у будућности, могу само да кажем да ћемо чувати и верујем сачувати мир. Наш одговор ће бити одлучан, озбиљан и чврст, сачуваћемо и Србију и српске интересе. Нисмо се уплашили ни њихових претњи, ни њихових помагача”, рекао је Вучић.

Онима који су га, како је рекао, оптуживали да се лоше боримо за Косово, поручује:

“Увек се, кад дође прави тренутак, види ко је ко и за шта се и колико борио. Косовски Албанци се у тачкама 1. и 6. се позивају се на пресуду МСП,  а за њу су одговорни наши властодршци из 2009. и 2010, Јеремић, Тадић, Ђилас, сви који су тражили да се МСП изјасни по том питању. Два пута то Албанци помињу и то им је једини аргумент против територијалног интегритета Србије”, рекао је он.

Желимо мир, компромис, али нећемо прихватити уцене и притиске који значе одустајање од наших националних интересе зато што би се то некоме у свету свидело, додао је он.

“Наша политика јесте да штитимо себе, народ и Србију, јер резервну отаџбину немамо”, закључио је Вучић.

На колико смо од катастрофе….

Вучић је позвао све оне који подржавају Приштину да размисле добро “на колико смо од катастрофе” уколико Албанци наставе са неодговорним потезима.

Вучић је у обраћању грађанима у Добринцима рекао да Србија неће нагло да реагује и да ће сачекати неколико дана или недеља пре него се донесе одлука у вези са платформом Приштине, али гарантује да ће одлука бити одговорна и озбиљна.

“Заштитићемо интересе и нашег народа и интересе Србије на КИМ. То ћемо да урадимо на најпаметнији начин и даље остављајући врата отвореним за могући дијалог у будућности, али пре тога неки други људи морају да се уозбиље”, рекао је Вучић и Добринцима.

“Што се мене тиче, мени по питању политике према Косову нису потребни аплаузи, али нећу да дозволим онима који су Албанцима дали све, који су оставили границе на Јарињу и Брњаку да ми држе предавања о патриотизму, јер се мој патриотизам огледа у томе сто ћу да штитим народ на КИМ”, казао је председник.

Наводећи да ће ускоро бити 15 година од погрома на КиМ, Вучић је навео да су ти садашњи критичари “ћутали и гледали како нам ломе крст на цркви у Подујеву, нису ни знали саопштење да пошаљу, када је Косово прогласило независност…”

“Србија и наш народ ће бити заштићени. То је оно што вам гарантујем, гледаћемо да чувамо мир”, поручио је председник.

Истакао је да, за разлику од других, он није неко коме је стало до “бусања у груди”, до великих патриотских изјава да би добио аплаузе.

“Увек сам се залагао за компромис, за очување мира, иако знам колико бих више аплауза добио да говорим нешто друго”, рекао је Вучић.

Каже да је Приштина не испуњавајући обавезе из Бриселског споразума, неформирањем ЗСО, увођењем таксе од 100 одсто, а посебно са платформом која је платформа против дијалога и будућих нормалних односа између Срба и Албанаца, рекла да не жели ни разговоре, ни компромисна решења.

“Тај папир и та њихова одлука је за нас тешка, али оно што ја вама могу да кажем је да имате поверења у нас”, навео је председник.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић и Боцан-Харченко о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске …