Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Све одлуке доносићемо у договору са Београдом

Симић: Све одлуке доносићемо у договору са Београдом

Иако последњих месеци није било ниједног потеза Приштине који би допринео дијалогу или компромису, последњи – усвајање Платформе за дијалог, задао је, кажу у Београду, завршни ударац. Косовски Срби због свега што Приштина чини како би им што више отежала положај сматрају да треба да напусте приштинске институције али додају ће све одлуке доносити у договору са Београдом, рекао је за РТС потпредседник Српске листе Игор Симић.

Уназад неколико месеци Приштина спроводи континуиране акције како би што више отежала живот Србима, од хапшења, сталних напада на Србе повратнике до увођења такси, рекао је за Јутарњи програм РТС-а Игор Симић.

“Усвајање Платформе апсолутно обесмишљава дијалог. Покушај отимања привредних потенцијала недвосмислено шаље поруку да и Срби могу да буду проглашене за робове. Због обесмишљавања живота Срба смо и тражили напуштање приштинских институција”, рекао је Симић.

Брисел каже да неће коментаристи индивидуалне ставове страна у дијалогу, али такође каже да платформа не може бити ни предтсваљена пре него што се укину таксе. И Пацоли помиње да би то могло да се деси следеће недеље.

“У прошлости смо видели да ако постоји интерес међународне заједнице, све може јако брзо да се реши. Неке западне земље очигледно не желе да овде завлада трајан мир али изјаве појединих албанских лидера треба узимати са резервом јер су оне најчешће у унутрашњополитичке сврхе како би се повећао страначки рејтинг пред изборе”, каже потпредседник Српске листе.

Према речима Симића грађани су препознали примерену реакцију председника Вучића на приштинску платформу која је била оштра и директна. Порука председника Вучића да неће дозволити да било ко протерује овдашње становништво је имала огроман значај за осигурање безбедности наших грађана и освешћење неких екстремних кругова у Приштини да тако нешто неће моћи спровести на делу.

“Оно што ми очекујемо од наше државе Србије је континуирана подршка баш онаква какву имамо у последњих шет година да би овде како тако могао бити настављен нормалан живот и како би могла да се планира будућност на овим просторима. Срби и иначе немају шта да славе у марту због почетка бомбардаовања 1999. и погрома 2004. Порука Вучића да неће дозволити ново протеривања улива мир. И док странци долазе и одлазе из Приштине таксе остају а ми и даље пратимо развој догађаја и са нашим државним руководством ћемо доносити одлуке о даљим политичким потезима на тему такси и свега осталог”, закључио је за РТС потпредседник Српске листе Игор Симић.

Извор: РТС

Check Also

Симић: Честитке свим градоначелницима, настављамо политику Вучића на Косову

Потпредседник Српске листе Игор Симић честитао је сви градоначелницима и одборницима Српске листе на преузетим …