Главна / Друштво / Лазар Јосифовић: Превенција може спречити бројне проблеме са зубима

Лазар Јосифовић: Превенција може спречити бројне проблеме са зубима

Контролом и превенцијом, тачније редовном посетом стоматологу можемо избећи бројне проблеме и компликације, када су у питању наши зуби. То је био повод да разговарамо са стоматологом Дома здравља у Грачаници, Лазаром Јосифовићем и упутимо се у нека од основних правила, како би нам зуби што дуже били здрави. Култура одласка код зубара и редовног одржавања зуба још увек није довољно развијена, како код нас, тако и уопште на Балкану, тако да сваки десети становник има проблеме са зубима или нема своје зубе. Чак и међу младима има много оних који имају мало својих зуба.

– Мислим да смо на територији Грачанице тај ниво свести о редовном одржавању зуба подигли за један степеник, поготово код деце. Откад је отворено одељење дечје превентивне стоматологије, велики број родитеља доводи децу, како ради превентиве, тако и ради оправки. Тиме се деца и од малих ногу ослобађају страха од зубара. Могу да кажем да је овде задовољавајућа ситуација – каже за Јутро ТВ Грачаница Лазар Јосифовић.

Када су у питању најчешћи проблеми са зубима код наших суграђана, по речима Лазара Јосифовића, то су каријес и парадонтопатија.

– Приликом уочавања првих промена на зубу, треба се одмах јавити стоматологу. Уколико се на време не реагује, долази до деструкције тврдих зубних ткива, а затим и до других проблема. На крају последице су уништење зубног живца, инфекција околних ткива, самим тим и бола – каже Јосифовић.

Из тих разлога, што чешће контроле код зубара, не само да су препоручљиве, него нас могу спасити од многих проблема.

Опширнији разговор можете погледати на видео снимку испод текста.

Check Also

“Нуклеус” и у специфичним условима успева да одржи пчелиња друштва

У односу на неке раније године, ова година није била претерано добра за пчеларство. Недовољне …