Главна / Вести / Косово и Метохија / Државни врх са патријархом: Српски народ нећемо оставити на цедилу

Државни врх са патријархом: Српски народ нећемо оставити на цедилу

Председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и шеф дипломатије Ивица Дачић састали су се са патријархом српским Иринејом и члановима Синода. Након састанка Вучић је истакао да је ситуација у којој се Србија налази тешка, али да српски народ и српска држава неће остати на цедилу. Имали смо исто мишљење о проблему и о томе како да реагујемо, каже патријарх.

После једночасовног састанка у Патријаршији Српске православне цркве, Александар Вучић је рекао да је државни врх информисао патријарха Иринеја и чланове Синода о опасности коју носи косовска платформа за преговоре са Србијом.

“Донели смо текст платформе коју су косовски Албанци усвојили за потребе прекида дијалога са Београдом и упознали их о свим акцијама Приштини и ономе што су чинили –од непровођења бриселског споразума, увођења такси на српску робу, до ове платформе која је показала колико ови људи желе изазивање кризе, а не решавање проблема”, рекао је Вучић.

Проблем су, каже, изложили “тачку по тачку”.

“Образложили смо патријарху српском и рекли колико то опасности носи са собом и колико је тешка ситуација у којој се Србија данас налази”, рекао је Вучић.

Додао је да су неки, рачунајући на убрзани економски раст и на то колико је Србија жељна даљег напретка, мислили да је Србија спремна да заборави на свој народ и државу.

“Ти људи су грдно погрешили. Ми ћемо у тешким околностима наставити убрзано да развијамо Србију, али ни свој народ на КиМ ни нашу државу Србију ниједног тренутка нећемо оставити на цедилу”, истакао је Вучић.

“Ако су вам ово услови за дијалог, немојмо да губимо време. Дијалог у којем Србија треба да призна независност, да се формира суд који треба да суди Србима, да вама дамо наше амбасаде, да вам дамо имовину, наше иконе и културно благо… Шта је с вама”, упитао је председник.

Патријарх Иринеј поручио је да је ситуација све тежа и тежа али да је добро да су црква и државни врх на истој страни.

“Битно је да имамо исто мишљење о проблему и о томе како да реагујемо. Сматрам да су овакви састнци у нашим приликама веома потребни и пожељно је да буду што чешћи”, каже патријарх.

Премијерка Ана Брнабић је у петак, после седнице Савета за националну безбедност одржане након што је косовска скупштина усвојила платформу за преговоре са Србијом, најавила да ће њих троје са патријархом Иринејом разговарати о ситуацији на Косову.

Председник косовског парламента Кадри Весељи потписао је у петак приштинску платформу и она је, како преноси Зерипостала јавни документ.

Платформа има 11 принципа којих приштински тим треба да се придржава у наставку дијалога, а Београд је тумачи као затварање врата дијалогу.

ИЗВОР:РТС

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …