Главна / Вести / Косово и Метохија / Дечије позориште „Јанићије Поповић“ реализује пројекат “„Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ“

Дечије позориште „Јанићије Поповић“ реализује пројекат “„Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ“

Глумци дечијег позоришта „Јанићије Поповић“, секције Дома културе у Грачаници  јуче су у Ораховцу и Великој Хочи извели луткарску представу „Буди то што јеси“ а наступ младих глумаца из Грачанице је одржан у оквиру пројекта „Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ“.

Пројекат „Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ“ је покренуло Дечије позориште „Јанићије Поповић“ у сарадњи са глумцима и редитељем Дечијег позоршта из Суботице, а уз помоћ и подршку Француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ Арноа Гујона.

Представа настала по мотивима приче Флоријана Здењека,у адаптацији и режији Бошка Бошкова, изазвла је прву радост и одушевљење код деце из Ораховца и Велике Хоче која су се окупила крај импровизоване сцене испред школе „Доситеј Обрадовић“ у Ораховцу и „Светозар Марковић“ у Великој Хочи .

Наставник српског језика из Ораховца Оливера Радић захвалила се младим глумцима из Грачанице на сјајној изведби представе, истакавши да је задовољна како су деца у Ораховцу и Великој Хочи реаговали на представу с обзиром да немају често прилику даодгледају неку позоришну представу.

„Живимо у потпуној изолацији, где од лоших вести, који сваког дана стижу до нас, о култури ретко да ко и говори. По реакцији деце могло се закључити да су жељни оваквих догађаја и да је представа одлично прихваћена. Мали псић Глиста синоним је и за нас који смо преостали да живимо овде, иако у малом броју наизглед мали и нејаки, требамо да будемо то што јесмо и да се тиме поносимо, рекла је Радићева.

Луткарска представа се веома допала и ученику четвртог разреда ОШ „Светозар Марковић“ из Велике Хоче, Страхињи Мицићу.

„Представа је одлична. Било је доста шале смеха и неочекиваних сцена, а мени се највише допао тигар“ – прича пун утисака Страхиња.

Учитељица Татјана Великић из Ораховца каже да је долазак позоришта из Грачанице у госте деци, која нису често у могућности да виде овакве представе, одличан потез организатора.

„Од изузетног значаја је за нас организовање оваквих културнух садржаја зато што наша деца немају често могућности да присуствују оваквим културним догађајима“, појаснила је Великићева.

Пројекат „Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ“ ће бити реализован у три фазе: Организовање трунеје на Косову и Метохији, Организовање прве радионице луткарства у Грачници и постављање Луткарске представе.

У првој фази која је почела у Ораховцу и Великој Хочи биће организовано извођење Луткарске представе „Буди то што јеси“ у свимшколама у српским срединама на Косову и Метохији. Представе ће бити игране сваког петка или суботе до краја школске године.

У другој фази у периоду од 5.  до 10. маја биће организовани курсеви из различитих области луткарске позоришне уметности: Израде различитих врста лутака, пратећег декора и сценографије, анимација и правилно вођење лутке на сцени, сценарио – осмишљавање луткарске представе. Курсеви ће бити прилагођени деци школског узраста и младима са циљем да се упознају са тајнама луткарства. Предавачи на курсевима су познати и признати позоришни ствараоци: глумци Дечијег позоришта из Суботице – Вереш Имелда, Бошко Бошков и Марта Ароксалаши.

По завршетку радионице  приступићемо постављању луткарске представе. Представу ће режирати Бошко Бошков дугогодишњи редитељ и глумац Дечијег позоришта из Суботице, који ће међу полазницима радионице извршити одабир глумаца који ће играти у представи. Представа ће премијерно бити изведена у Суботици.

Основни циљ пројекта је приближавање луткарске позоришне уметности деци и младима кроз извођење луткарске представе, објашњавање основних поступака и принципа рада на луткарској представи а крајњи циљ је да полазници стекну вештине сценаристе, луткара и науче како анимирати лутку.

Фондација „Солидарност за Косово“ финансираће и изградњу радионице, депоа за инвентар позоришта и смештај  реквизита.

Check Also

Породица Слађана Трајковића најавила за сутра протест у Приштини испред зграде Специјалног тужилаштва

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао …