Главна / Вести / Косово и Метохија / Марко Ђурић: Забрана уласка на КиМ младим кошаркашима – чин вредан презира

Марко Ђурић: Забрана уласка на КиМ младим кошаркашима – чин вредан презира

Младим кошаркашима Слоге из Краљева данас је забрањен улазак на Косово и Метохију, а директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић осудио је овакав поступак Приштине као антицивилизацијски, гнусан и вредан сваког презира.

Најоштрије осуђујем антицивилизацијски, гнусан и свакога презира вредан поступак Приштине, која је младим кошаркашима Слоге из Kраљева забранила улазак на Kосово и Метохију. Нема никаквог оправдања за овакав удар Приштине на слободу кретања, која сада забрањује и да се млади баве спортом и слободно путују.

Kонтинуирано антицивилизацијско дивљање Приштине претходних неколико недеља и месеци доживљава своју кулминацију и позивам међународну заједницу да реагује, не више само на кршење споразума и обавеза које привремене институције самоуправе у Приштини имају, већ зато што овакво иживљавање више нема везе са здравим разумом.

Такође, упозоравам одговорне у приштинским институцијама на кривичну одговорност због оваквог понашања и последице које у будућности могу да сносе. Испитаћемо ко је, по имену и презимену, одговоран за овакво понашање према спортистима и деци, а последице би могле да уследе и изван граница Србије – каже се у саопштењу Марка Ђурића.

Српска листа осуђује

Забрана уласка деци из Кошаркашког клуба Слога на простор Косова и Метохије на прелазу Јариње, који су 2011. године успоставили Тадић, Ђилас и Јеремић, је најновији пример осионости приштинских власти.Опште позната је чињеница да се спортски догађаји нису забрањивали ни за време директних сукоба, па су се за време њиховог одржавања прекидала и непријатељства.Нажалост, то не важи за приштинске привремене институције, које су још једном показале да им је циљ да Србима укину сва људска права и гетоизирају их. Албанци, којима су пуна уста права на слободу кретања, показали су на делу колико поштују то право када су Срби у питању, и споразум који су потписали у Бриселу. Позивамо међународну заједницу да конкретно реагује на кршење свих споразума и безмерно лудило Приштине. Српска листа најоштрије осуђује овакво понашање, али и захтевамо од нашег државног руководства да о овом догађају обавести међународне представнике, али и најозбиљније размисли да почне да примењује реципрочне мере – поручују из Српске листе.

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …