Главна / Вести / Косово и Метохија / Архимандрит Иларион о Великом Часном посту

Архимандрит Иларион о Великом Часном посту

Данас је почео Велики или Часни пост. Његов почетак зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, који се увек слави у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице.

 

„Ово је најдужи и најстрожи пост у години . Чисти понедељак је први дан који долази након Беле недеље, завршног дана Сиропусне недеље. Прва недеља поста је Чиста недеља, а последња је Недеља православља. Уз посебна правила, до Васкрса се смењују- Пречиста, Kрстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страдална“, рекао је за РТВ Грачаница архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац.

„Православно учење налаже да Велики пост проводимо у покајању, праштању и правој, дубокој молитви,а све са циљем да се највећи хришћански празник Васкрс дочека у миру и тишини. Велики пост назива се још и Часним постом, а ево и због чега:То име је добио према Часном крсту на којем је Исус страдао. Пост је установљен по узору на Спаситељев подвиг када је Исус Христос, након крштења, провео 40 дана и 40 ноћи у пустињи, борећи се са разним искушењима која му је постављао Сотона. Исус је из ове борбе изашао као победник“.

Опширније о значају Васкршњег поста:

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …