Главна / Вести / Косово и Метохија / Србија не сме прва да поклекне у опасној игри Приштине

Србија не сме прва да поклекне у опасној игри Приштине

Актуелна америчка администрација, нема никакве сумње, не подржава понашање Приштине, која, усвајањем платформе за бриселски дијалог, а пре тога увођењем такси, покушава да испровоцира Београд да уради нешто насумице како би она остварила своје интересе, оцењује председник организације Ист вест бриџ Јован Ковачић.

“Србија не сме да буде та која ће прва да поклекне у овој врло опасној игри и треба да настави да води мудру, стрпљиву и конзистенту политику”, рекао је Ковачић за Т а н ј у г, уз оцену да усвајање платформе о дијалогу говори о паници Приштине, која увођењем такси није постигла жељени циљ.

Коментаришући текст платформе који “замрзава” и дијалог и решење, и намеће питање има ли Приштина за политику “узми или остави” подршку дела међународне заједнице, Ковачић каже да у САД постоји више центара моћи и да, вероватно, демократе, које воде паралелну спољну политику, охрабрују одређене потезе Приштине.

“Како то да одједном Рамуш Харадинај добије толику храброст да упркос јавно изреченим упозорењима из САД каже да неће да уклони таксе? То се поклапа са тим да су демократе добиле Конгрес. Претпостављам да је неко рекао Харадинају да не потписује споразум са Београдом и да чека да демократе дођу на власт”, сматра Ковачић Т а н ј у г у.

Верује и да америчка администрација тога свесна и да ће зато наставити да “притиска” Косово, те подсећа и да њихова реакција ни до сада није била млака, већ су јасно поручили да таксе морају бити укинуте и да дијалог мора да се настави.

“Палмер је рекао да су много уложили у пријатељство и изградњу Косова и да очекују да им то врате. То је интересантна и тешка изјава, игнорисати такву изјаву није добро”, наводи Ковачић.

Ковачић додаје и да је одговор Београда јасан и храбар, да се Србија неће вратити за преговарачки сто док се не испуне одређени услови и истиче да први пут запад зна да је Приштина кривац за блокаду.

“Пустимо их да их њихови западни ментори уразуме. Треба њима препустити да Приштини кажу ‘доста је било’ и онда ће они који су се залагали за такву политику морати да сносе консеквенце, да ли према свом бирачком телу или менторима”, каже Ковачић.

Он истиче да овакво понашање Приштине није у интересу Беле куће, која је већ неколико пута истицала да Приштина мора да укине таксе, те додаје да се и америчкој администрацији жури.

“Ако сте ви велики брат и кажете непослушном млађем брату да мора да уради домаћи задатак до одређеног времена и он не уради, казна ће да уследи. Они се играју на карту да те казне неће бити, ја слутим да ће бити, а то може да буде повлачење подршке, а инструмената имате колико хоћете”, рекао је Ковачић.

Ковачић каже и да ЕУ треба времена да нађе адекватан одговор на “оволики безобразлук” Приштине.

“Ако погледате ко је све рекао да се против такси и ко инсистира на дијалогу, јасно вам је да ти људи који јавно говоре такве ствари биће доведени чак и ако немају жељу да казне Приштину биће принуђени да почињу да кажњавају Приштину”, рекао је Ковачић.

Извор: Танјуг

Check Also

На Брезовици настављена акција провере илегално подигнутих објеката

Основно тужилаштво у Урошевцу наставило је данас акцију провере објеката који су изграђени на подручју …