Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштински медији: Британски новинар персона нон грата

Приштински медији: Британски новинар персона нон грата

Британски новинар Грахам Филипс би данас требало у парламенту у Приштини да буде проглашен персоном нон грата, јавља приштински портал Клан Косова.

Филипс је претходно разљутио косовске лидере у Приштини, називајући их “ратним злочинцима и терористима”.

Како наводи портал, у копији одлуке парламента у коју је имао увид, наводи се да ће Филипс у случају да покуша да уђе на Косово бити депортован и о томе ће бити обавештена амбасада Велике Британије у Приштини.

Филипс је у више наврата на свом Јутјуб каналу извештавао о бившој ослободилачкој војсци Косова (ОВК) као о “терористичкој организацији”.

Он је, бранећи своје ставове о Приштини, за Балканску истраживачку мрежу (БИРН) изјавио да је “Косово терористичка држава”.

“Косово је држава коју контролишу терористе и ратни злочинци…људи би требало да буду свесни тога ко су заправо (премијер Рамуш) Харадинај и (председник Хашим) Тачи”, изјавио је Филипс.

Како подсећа БИРН, Филипс који тврди да је његово извештавање потпуно независно, као и да ради искључиво на пројектима које он лично бира, изјавио је и да је био изненађен бројем претњи добијених поводом његовог извештавања о ситуацији на Косову.

“Очекивао сам, наравно, такве повратне реакције, али ме је изненадио број претњи смрћу”, рекао је Филипс, наводећи да је добио на стотине претњи смрћу од косовских Албанаца, који су га оптуживали да шири руску пропаганду.

На питање БИРН-а да ли је још увек на Косову, Филипс није желео да одговори, наводећи да је до сада завршио 18 извештаја о Косову, да планира да уради још два и да ће тада завршити свој “косовски пројекат”.

БИРН подсећа и да је Филипс прошле године добио забрану објављивања на Твитеру због својих проруских ставова о сукобу у Украјини.

 

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …