Главна / Вести / Косово и Метохија / Тодосијевић: Акција Челични прстен додатно унела немир

Тодосијевић: Акција Челични прстен додатно унела немир

Дан након што се у медијима појавила вест да је Косовска полиција започела акцију “Челични прстен”, која подразумева блокаду путних праваца и контролу возила и лица, ситуација у северној Косовској Митровици и суседној општини Звечан је мирна, али може се приметити и узнемиреност код дела становништва због тога што не знају какве последице на безбедносну ситуацију, па и снабдевање, та акција може имати.

Како је за Т а н ј у г навео члан председништва Српске листе Иван Тодосијевић и до њих су дошле информације да је у току акција Косовске полиције “Челични прстен”, која би за циљ могла имати и хапшење “виђенијих Срба”, што, каже, додатно уноси немир међу грађанима.

“Приметна је узнемиреност код становништва, јер такве акције могу само да изазову још већу дестабилизацију овде на терену, а Приштина својим неразумним акцијама, и раније таксама, и другим стварима може да направи свакојаке сценарије на терену”, каже Тодосијевић.

Подсећа да је четврти месец од како су приштинске привремене власти увеле неразумне таксе на робу из централне Србије и додаје да је ситуација на терену забрињавајућа, самим тим што су, објашњава, сви такозвани алтернативни правци сада блокирани, а све у оквиру акције “Челични прстен”.

“Приметне су велике полицијске јединице на терену, тако да апсолутно ништа од намирница не може ући и то не само на север Косова и Метохије, него ни на целокупни Космет”, наводи Тодосијевић и истиче да је само повећано присуство Косовске полиције додатно узнемирило становништво.

Робе из централне Србије у продавницама на северу Космета је све мање, а, како наводе у продавницама, осећа се и по томе да се полако “обруч стеже”.

Цене намирница из централне Србије на северу КиМ су исте као и пре увођења такси од 100, па се тако хлеб може купити за 30 до 40 динара, килограм брашна за 65 динара, литар млека стоји од 65 до 165 динара, млевена плазма кошта 195 динара, док је за килограм јабука потребно издвојити 60 динара, крушака 95, поморанџи 80, а за килограм црног лука 95 динара, а то што није било поскупљена, каже Тодосијевић, је захваљујући привредницима и трговцима на северу КиМ.

“Обруч се стеже, што се тиче робе из централне Србије. Хлеб већ дуже времена не стиже из централне Србије, а и свих осталих намирница које људима значе живот је све мање и мање. Захваљујући привредницима и људима који се баве трговином на северу Косова и Метохије није дошло до поскупљена иако је било отежано снабдевање, али цене су остале на нивоу пре увођења такси”, каже Тодосијевић.

Што се тиче лекова и снабдевања КБЦ Косовска Митровица, ситуација је још алармантнија, додаје Тодосијевић и подсећа да у државним апотекама већ неко време лекова уопште нема, а од скоро је и несташица кисеоника у болници.

Апеловао је и на Србе, али и на Албанце да не наседају на провокације које долазе из Приштине и поручио да нема места паници.

“Ми из Српске листе и политички представници српског народа на КиМ пратимо ситуацију и ми смо овде са својим народом и бићемо са својим народом какав год сценарио буде изрежиран из Приштине”, каже Тодосијевић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Српска листа осудила напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици

Српска листа најоштрије осуђује синоћни напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици, приликом кога је начињена …