Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележавање 17. марта 2004. и мартовског погрома у Грачаници

Обележавање 17. марта 2004. и мартовског погрома у Грачаници

Мартовски погром, жртве 17. марта 2004. године, страдања која смо преживели не смемо заборавити. Пре свега због оних који су изгубили своје животе, али и због тога што се и данас, 15 година касније боримо са истим проблемима. Зато ће и ове године, 17. март бити обележен у Грачаници. Удружење породица косметских страдалника у договору са рашкопризренском епархијом и Домом културе у Грачаници, у недељу, 17. марта обележиће овај дан. У 11 часова ће бити одржан парастос за све пострадале у манастиру Грачаница, а Академија под називом: “Двадесет година незаборава“ ће бити уприличена у грачаничком Дому културе, са почетком у 12 часова. Удружење породица косметских страдалника и ове године, пети пут заредом, у Грачаници обележава годишњицу мартовског погрома и свеукупног страдања српског живља од 1998. године до данас. Посредством овог Удружења биће обезбеђен бесплатан превоз и боравак у Грачаници, не само за чланове овог, већ и осталих сродних удружења српских жртава, који живе у Београду и околини, Нишу, Прокупљу, Крушевцу, Чачку, Краљеву, Крагујевцу, српским енклавама на Косову и Метохији… Наша је обавеза и одговорност да чувамо успомену на све невино пострадале у седамнаестомартовском погрому који је био наставак етничког чишћења започетог јуна 1999. године, да подсећамо домаћу и међународну јавност на егзодус косметских Срба који траје већ двадесет година. Да не заборавимо, јер на то немамо право! – поручују из овог удружења.

У недељу 17. марта сви наши суграђани окупиће се у порти манастира Грачаница, како би присуствовали парастосу, а затим и академији у Дому културе. Овај датум не смемо заборавити и зато се требамо окупити у што већем броју и одати почаст жртвама.

17. март и мартовски погром, Срби неће заборавити.

Check Also

Српска листа осудила напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици

Српска листа најоштрије осуђује синоћни напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици, приликом кога је начињена …