Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Ако хоћете да разговарате, онда не закуцавате позицију

Вучић: Ако хоћете да разговарате, онда не закуцавате позицију

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да су саветници немачке канцеларке Ангеле Меркел од приштинских власти недвосмислено затражили укидање такси на српску робу. На састанку у Београду тема су били односи са Приштином и како да се сачувају мир и стабилност. Очекује да у априлу буде нових помака из ЕУ како би се тренутно стање променило.

Александар Вучић је, у интервјуу за РТС, рекао да је са саветницима немачке канцеларке Јаном Хекером и Матијасом Литенбергом разговарао о односима Београда и Приштине.

“Нисмо се приближили договору јер не преговарају Немци са њима већ ми, а таквих преговора нема”, рекао је Вучић.

Не верује да ће таксе ускоро бити укинуте, јер, како каже, они који су их увели сматрају да за то имају велику подршку на косовској политичкој сцени.

“Свеједно, платформа коју су донели је толико лоша и упознао сам немачке саветнике са ставом Србије, рекао да је толико ужасна да не видим начин да то буде промењено у будућности. Праћена је законским актима, има обавезујућу снагу и није питање само територијалног интегритета Косова, који се поклапа са интегритетима Србије, јер они сматрају да је Косово независна држава од 2008. године, што је подржано 2010. године одлуком Међународног суда правде – већ ту има још десетине услова језивих за Србију”, рекао је Вучић.

Са саветницима Ангеле Меркер разговарао је, каже, о томе како да се сачувају стабилност, мир, како да се избегну даље ескалације.

“Они су рекли да су недвосмислено тражили укидање такси, што је важно да као најмоћнија земља ЕУ траже, и очекујем да током априла буде нових помака из ЕУ да се ствари на терену промене, а видећемо да ли ће то довести до укидања такси”, рекао је Вучић.

На питање зашто Београд није усвојио платформу за преговоре са Приштином, Вучић одговара да је то јасно сваком разумном човеку.

“Ако хоћете да разговарате са неким, онда не закуцавате ствари. Ако их закуцате, тешко је ексере извући. Да планирамо платформу која би била слична приштинској, у којој бисмо рекли да нема разговора ни о чему – од територијалног интегритета Србије до тога да поставимо трибуна за Албанце који су силовали Српкиње, онда вам је јасно да правите да договора никада не буде”, рекао је Вучић.

“Нема замрзнутог конфликта”

Истиче да, за разлику од других, српска страна показује јасно опредељење за разговор и показује далеко већу одговорност јер није увела реципрочне мере.

“Ако не желите договор, онда се понашате као Приштина”.

Замрзнутог конфликта више нема, каже председник.

“Какав је замрзнути конфликт кад неко сутра дође и зауме Трепчу. Јел ми имамо конфликт ако хоће да заузму Газиводе”, упитао је Вучић.

Председник је рекао да је важно да се не правимо да проблем не видимо.

“Ако не успемо да решимо проблем, онда ником ништа. Још једна изгубљена генерација. Време је важан фактор и у политици и у животу”, навео је председник Вучић.

Приштина, додаје, затвара све линије за пролаз камиона.

“Они хоће да нам зауставе све на северу. Нама су ту прилично везане руке, али се боримо да наше становништво снабдевамо. Свакога дана морамо да се боримо са тим. Плашим се да смо далеко од решења и од укидања такси и те врсте нормализације протока људи и робе”, рекао је председник.

Према његовим речима Приштина хоће да нам заустави све на северу.

“Они и даље не кажу ко је убио Оливера Ивановића, јер немају појма, или се праве да немају појма. Оптужују људе за нешто од пре 7 или 8 година. Све раде са људима који су способни за одбрану КиМ”, изјавио је Вучић.

За разлику од нас, Албанце инвестиције не интересују, они инвестивције немају, каже председник.

“Њих финансирају споља. Нас занимају инвестиције и верујем да ћемо успети да направимо такав амбијент који ће чувати стабилност Србије”, навео је председник.

Имали смо, каже, замрзнут конфликт са Хрватима, па смо имали замрзнут конфликт у Босни.

“Одједном дошао 1. мај, па смо имали Бљесак. А државни врх нам правио да се ништа није догодило”, изјавио је Вучић.

Посао оних који воде државу је да брину о својој земљи, прецизирао је председник Вучић.

“Питам шта да радимо ако крену да уједињују Митровицу или да заузимају Газиводе? Морамо да се понашамо одговорно, да покажемо решење. Морамо да покажемо да смо све време радили на компромису и решењу. Албанци нису ни тако снажни, нити смеју да се тако понашају да немају нечију подршку. Ми морамо полако да ствари доводимо на своју страну”, додао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …