Главна / Вести / Косово и Метохија / Одлука (о такси) која прети да сруши владу Харадинај

Одлука (о такси) која прети да сруши владу Харадинај

Судећи по изјавама главних челника косовских институција, продубљују се неслагања у владајућој коалицији када је у питању спремност да се суспендује одлука о уведеној такси на српску робу, како би се наставио дијалог са Србијом у циљу постизања одрживог, свеобухватног споразума који би за епилог имао признање Kосова и учлањење у Организацију уједињених нација (ОУН).

Након серије разговора које су косовски челници последних дана имали са високим америчким званичницима, јуче са немачким, а како се најављује ових ће се дана састати и са британским, и инсистирања да дијалог треба да се настави и до краја године постигне споразум који би трајно решио косовско-српске спорове, председник косовског парламента Kадри Весељи изгледа да не искључује могућност да се његова

Демократска партија повуче из владајуће коалиције, уколико се доведе у опасност партнерство са Сједињеним Америчким Државама (САД).
“Мој став ће бити овај који јавно износим – какав буде став САД и западних партнера, биће и мој. Два дана нећу седети у Влади која наноси штету овим односима. Ово се не тиче односа само са неколико држава. Тиче се односа ове државе, овог народа у будућности. Не могу да замислим развој Kосова, перспективу Kосова, војску Kосова, без односа са САД и Европском Унијом (ЕУ). Никада нећу да подилазим Србији. Али, став Kосова, онда када видим да се може нанети штета односима са партнерима као што је САД и западни партнери, ја ћу реаговати”, изјавио је Весељи.

Ипак, Теута Хаџиу, посланица Харадинајеве Алијансе за будућност Kосова тврди да нема раскола међу коалиционим партнерима, јер је одлука о такси на српску робу заједничка.
“И као парламентрана група консултујемо се око свега. Kоалиција функционише и ако говоримо о будућности, кад год се другачије одлучи, ми смо, као Алијанса, спремни” изјавила је Хаџиу.

С друге стране лидер Демократског савеза Kосова (ДСK) Иса Мустафа је изјавио да се актуелна Влада не бави интересима грађана.

“Покушали смо да садашњој Влади предочимо да треба да промени своје ставове, да треба да промени своје понашање зато што је то у интересу земље да имамо што бољу сарадњу са нашим европским партнерима и посебно са САД. У интересу је земље да испунимо европску агенду, јер без испуњавања те агенде, ми не можемо да се учланимо у ЕУ, а ми немамо други пут”, изјавио је Мустафа, чија се партија у континуитету залаже за одржавање превремених парламентарних избора.

Већина косовских аналитичара сматра да се приликом одлуке да се уведе такса на српску робу, није размишљало о могућим последицама, а добар познавалац косовских прилика Артан Мухаџери је истакао да управо размимоилажења унутар владајуће коалиције због ове одлуке најбоље сведочи да није постојао план “Б” и да није постојала никаква идеја како треба да се реагује, уколико се буде појачао међународни притисак на косовску Владу због ове одлуке.

Одлазак двојице челника владиног тима за преговоре у Брисел, Шпенда Ахметија и Фатмира Љимаја, изгледа да је указао на много веће разлике ставова унутар владине коалиције, него што се до сада мислило.

Одмах је реаговао заменик премијера из Демократске партије Kосова Енвер Хоџај, који је казао да је њихов сусрет са особљем уреда посреднице Федерике Могерини био непотребан, јер на Kосову не постоји јединство око неких тема и да чак није ни био упознат са плановима за одлазак у Брисел.

Двојица челника су у почетку одбијали да говоре о разлогу њиховог путовања у Брисел, али је Фатмир Љимај нешто касније изјавио да су званичницима Уреда високе представнице ЕУ и формално предали Платформу за дијалог са Србијом, која је усвојена прошле недеље у косовском парламенту.

“Још увек смо у модалитетима предприпрема за дијалог, обавестили смо у потпуности око рада и ангажовања, које је предузела државна делегација и да је скупштина са 61 гласом гласала за Платформу која ће најзад бити званична позиција Републике Kосова у будућим разговорима са Србијом, као и припрема за компетенције државне делеације у дијалогу. То су биле теме”, изјавио је Љимај.

Званични Београд је оштро реаговао на усвајање Платформе за дијалог са Србијом, оцењујући да је њеним усвајањем Kосово послало поруку међународној заједници да не жели дијалог са Србијом. Србија до сада није саопштила да и она има неку платформу, међутим занимљиво је да је јуче Народној скупштини Србије, како је пренео Kоссев, предао свој предлог Платформе за дијалог са Приштином бивши посланик Душан Пророковић.
Он је Kоссев-у изјавио да скупштина Србије није у обавези да разматра његов предлог, али да сматра да је важно да и Србија има своју платформу за дијалог и постизање коначног решења односа са Kосовом.

„Прво морамо да подсетимо преговараче из Србије да постоји Устав државе на чијем су челу, затим међународне представнике да постоји комплексно правно, политичко и историјско наслеђе, а затим и Албанце да се у преговоре не може максимализмом оцртаним у њиховој платформи“, нагласио је Пророковић.

У овом предлогу платформе је предвиђено 20 принципа за постизање свеобухватног правно обавезујуег споразума за нормализацију односа са Kосовом.
Иначе, српски председник Александар Вућић је у разговору са политичким саветницима немачке канцеларке Ангеле Меркел, Јан Хекером и Матиас Лутенбергом изјавио да је “платформа која је усвојена (од стране косовског парламента) лоша.

“Око тога смо обавестили немачке саветнике са ставом Србије, рекао сам да је толико ужасно да не видим да ће се то променити у будућности. Платформа пропраћена законским актима, има обавезујућу снагу…. ту има пуно ужасних услова према Србији”, изјавио је Вућић, и додао да нема никаквог споразума са Kосовом “који је близу”, јер нема никаквих преговора.

Немачки политички саветници су и са косовским званичницима разговарали о деблокади дијалога у Бриселу, а премијер Рамуш Харадинај је на свом Фацебоок профилу прецизирао да је било речи о актуелним развојима на Kосову, процесу дијалога са Србијом, унутрашњој консолидацији Kосова и његовом евроатланском путу.

Оно што је јасно је да премијер Харадинај не сматра да је одлука о такси на увоз српске робе било каква препрека наставку дијалога, а пошто због ње (одлуке) ужива и широку подршку, сматра се једним од разлога његовог одбијања сугестија представника међународне заједнице да је суспендује.

Kосовски аналитичари сматрају да веома брзо представници владајуће коалиције морају да пронађу решење за суспензију таксе, јер у супротном, ризикују да још више продубе разлике у ставовима око овог питања, што свакако може да буде “добар разлог” за пад Владе.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Српска листа осудила напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици

Српска листа најоштрије осуђује синоћни напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици, приликом кога је начињена …