Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Платформа Приштине је “убиство дијалога с предумишљајем”

Ђурић: Платформа Приштине је “убиство дијалога с предумишљајем”

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је јутрос да платформа Приштине представља последњи ексер у мртвачки ковчег дијалога с Београдом, односно, како је рекао, то је “убиство дијалога с предумишљајем”.

Како је рекао гостујући у Новом јутру на ТВ Пинк, припадник опозиционог протеста “1 од 5 милиона” Драгана Ђиласа Слободан Петровић гласао је за доношење те платформе у Скупштини Косова.

“Српска листа је политичка организација Срба на Косову и Метохији која је освојила преко 90 одсто гласова наших сународника у нашој јужној покрајини. Она је настала од идеје да Срби на Косову и Метохији не треба да се деле политички пред Албанцима, већ да треба да наступају сложно и јединствено”, казао је Ђурић.
Он је указао да је преко 90 одсто Срба на КиМ тај “државотворни, национално одговорни став препознало и подржало Српску листу, а на тим изборима за покрајинске институције своје кандидате имали су и поједини кругови у међународној заједници, које су подржали Албанци са идејом да Срби на Косову и Метохији буду у више колона и да буду разбијени”.

Слободан Петровић и његова структура су, истакао је Ђурић, најбоља манифестација управо такве политике, и зато, додао је, одаје признање Српској листи, која се уз све потешкоће са којима се суочава, следећи државну политику Србије, свакога дана бори за српске интересе на Косову и Метохији – наводи Ђурић реагујући на писмо Слободана Петровића, којим се Петровић обратио председнику Србије Александру Вучићу.

Петровић је у писму негирао да је као посланик у Скупштини Косова гласао за косовску платформу за дијалог и да је његов глас био одлучујући.

“Поред свих проблема, Српска листа успева и да раскринкава лажи које Приштина пласира преко Слободана Петровића и њему сличним”, рекао је Ђурић, реагујући на отворено писмо којим се обратио председнику Вучићу.

Он је рекао да Слободан Петровић уместо да протестује против свега онога што против Срба раде Албанци на Косову и Метохији, против антицивилизацијских такси, напада на “Трепчу” и осталог, подржава протесте “1 од 5 милиона”.

Додао је да је то човек који је подржао и дао кворум у Скупштини Косова да се изгласа платформа у којој се најдиректније налаже да једино решење за Косово и Метохију може да буде пуна независност.

“Њихов, ‘1 од 5 милиона’ Слободан Петровић, подржао је да се донесе та платформа у Скупштини Косова. Имамо званичан листинг који то доказује. Он је јавно подржао усвајање ове платформе на челу с (Фатмиром) Љимајем”, рекао је Ђурић.

“Ово је веома озбиљан напад на будућност Срба и Албанаца. И то без претеривања”, истакао је Ђурић за ТВ Пинк.

Председник Самосталне либералне странке Kосова Слободан Петровић упутио је раније отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу у ком је одбацио тврдње да је у Скупштини Kосова гласао за платформу за дијалог са Београдом и формирање војске Kосова и оптужио Вучића да обмањује јавност.

Извор: РТВ, Т а н ј у г

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …