Главна / Вести / Косово и Метохија / У Трепчи, на северу Косова, забринути због ситуације

У Трепчи, на северу Косова, забринути због ситуације

Директор “Трепча-Север” Јован Димкић каже да је међу запосленима у овом предузећу повећана забринутост. Прошле недеље косовске власти су Трепчу регистровале као акционарско друштво у складу са косовским законима.

Забртинутост међу радницима Трепче и грађана на северу Косова порасла је након што су неки медији објавили да специјалне јединице Косовске полиције спремају упад и заузимање Трепче на северу Косова.

„Ја могу да кажем да је повећана забринутост код запослених, нарочито након таквих вести које се појављују у медијима. Могу такође да кажем да постоји потпуна одлучност запослених да неће спроводити законска решења Приштине, јер је евидентно да су она на нашу штету и нећемо ни на који начин давати легитимитет Приштини за отимање државне имовине Републике Србије“, поручује Димкић.

Он наводи да у “Трепчи- Север” немају никаквих званичних информација о томе шта предузимају косовске власти након регистровања компаније прошле недеље.

„Тако да је ситуација у суштини потпуно неизвесна и очекујемо развој догађаја, у активној улози су приштинске власти који повлаче потезе онако како њима одговара без икаквих консултација и претхопдних договора са нама“, каже Димкић.

Благица Радовановић: Треба сести за сто како би се испоштовала основна људска права

Одборница у Скупштини општини Звечан Благица Радовановић каже да се лично не осећа забринуто, али да се у заједници којој припада осећа забринутост јер људи немају праве информације шта се догађа.

„Не знам зашто би се насиљем то радило, зашто се не седне за преговарачки сто? Просто и једна и друга заједница морају да знају да постоје на овим просторима и Срби и Албанци и ми морамо да живимо једни поред других“, каже она.

Радовановић истиче да млади и Срби и Албанци препознају да рат дехуманизује човека и пита се – зашто ће нам такви проблеми.

Потребно нам је демократско друштво, истиче Радовановић.

„Треба сести за сто и радити ка томе да свако од нас, ко живи на овиом просторима, оствари оно основно људско право а то је право на слободу, право на кретање, право на рад. За то су давно жене почеле да се боре у Чикагу изгледа борба није престала ни данас и морамо и то да радимо“, закључује Радовановић.

Проф. Јелена Ђокић: Да видимо шта је проверљиво и научно доказано

Професорица на Факултету техничких наука у Косовској Митровици Јелена Ђокић каже да су као научна заједница били заинтересовани за Трепчу од раније са различитих аспеката. Она са аспекта заштите животне средине а друге колеге због неког другог интересовања.

Ђокић наводи да су објавили око 490 радова од којих се око 80 нашло у најпознатијим светским часописима.

Она наводи да је пратила шта су у том правцу радили други научници у свету и да јој је запала за око теза коју је објавио Мишел Палери на Универзитету у Единбургу.

„У тој студији се јасно каже шта је чије власништво и дата је процена власништва и математичка анализа која је обрачунала и раст трошкова и раст капитала, цене метала итд. Дакле, укључила је све познате начине прорачуна власништва и у тој анализи се види да је један одређен број акција, односно већина власништва, додељена Фонду за развој Републике Србије“, каже проф. Ђокић.

Насупрот томе постоје и публикације које се темом “Трепча” баве на други начин – као средством за принуду, економијом као средством за помирење у постконфликтим друштвима.

„Рецимо докторска теза коју је објавио Универзитет у Илиноису где се случај Трепче узима као један релевантан случај који треба да се реши у смислу притиска или у правцу помирења или притиска на политичке факторе. Трепча је ресурс којим треба да се управља а и претња у зависности ко како гледа“, каже Ђокић.

Мислим да би могли да се сконцентришемо и видимо шта је проверљиво, научно доказано и да се бавимо научно доказаним чињеницама, казала је Ђокић и додала да политика треба да се води хладне главе, уз гледање чињеница.

Извор: Радио Контакт Плус

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …