Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Извештај Стејт департмента показао да је на Косову институционализовано насиље

Ђурић: Извештај Стејт департмента показао да је на Косову институционализовано насиље

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је извештај Стејт департмента о стању људских права на Косову показао да је на тој територији институционализовано насиље.

Ђурић је за лист Политика казао да је број забележених напада на Србе на КиМ троцифрен и да “године пажљивог гајења и неговања мржње према Србима дају своје јасне и трагичне резултате”.

“Насиље над Србима и напади на људска права нашег народа на КиМ толико су ескалирали у протеклом периоду да чак ни држава која је најнаклоњенија Приштини и пројекту тзв. независног Косова пред тиме не може да затвара очи”, рекао је Ђурић.

Он је оценио да се у том извештају “недвосмислено види” да је “самопроглашено Косово чедо које у сваком смислу разочарава свог творца и родитеља”.

Према његовим речима на Косову је створена “токсична антисрпска клима” у којој се “политичке странке, албанске и њихови представници такмиче у томе ко ће да буде грдји и гори према Србима”.

“Са великом знатижељом очекујем како ће на овај извештај реаговари српска опозиција која месецима тврди да је насиље над Србима на Косову и Метохији измаштано и да је плод некакве пропагандистичке жеље Владе Србије и председника Вучића да подгревају ситуацију на терену која је иначе ‘дивна'”, рекао је Ђурић.

Годишњи извештај о стању људских права у свету америчког Стејт департмента који се односи на Косово указао је на више од 100 напада на људе и имовину и недовољну подршку процесу повратка Срба на ту територију.

Извор: Бетa

 

Check Also

Петковић Куртију: Онај ко хоће да протера Србе са Косова нема право да говори шта Срби хоће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених приштинских институција …