Главна / Вести / Косово и Метохија / Закон о дијалогу на раскрсници на Уставном суду

Закон о дијалогу на раскрсници на Уставном суду

Две опозиционе партије Демократски савез Косова (ДСК) и Покрет Самоопредељење, саопштиле су да ће данас предати Уставном суду Косова Закон о дијалогу са Србијом, који је прошле недеље усвојен у косовском парламенту.

Посланица Покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџиу која председава и Комисијом за законодавство, изјавила је да овај Закон садржи више чланова који су у супротности са Уставом Косова.

“У овом смислу тражићемо од Уставног суда и привремене мере, које подразумевају да Уставни суд треба да одлучи да се Закон за дијалог не примењује док не будемо имали одлуку Уставног суда. Наравно, интензивно смо радили са заједничким радним групама Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова и помажу нам и експерти који познају ова питања”, изјавила је Хаџиу за КосоваПресс.

С друге стране, посланик Демократског савеза Косова Дритон Сељманај је истом медију изјавио да се покушава да се усвојеним Законом преузму нека уставна овлашћења.

“Убеђен сам да ће одлука Уставног суда бити таква, да овај Закон не може да се примени на Косову јер превазилази оквире једног закона који би био у пуном складу са Уставом… Нико нема право да некоме узме компетенције, нико нема право да делегира компетенције некоме другом ако то не каже Устав… Снажно верујем да ће Уставни суд оборити овај Закон”, изјавио је Сељманај.

Цивилно друштво такође сматра да такође да би Уставни суд могао да доведе у питање Закон о дијалогу.

Виолета Хаџоли из Демократског Института Косова каже да неколико чланова закона нису јасна и у складу са Уставом земље.

“Проблем видимо посебно код члана 1. који  се тиче институционалне хијерархије. Дакле Закон каже да ће државна делегација бити та која ће водити процес дјалога, да ће то радити у консултацији са другим уставним институцијама. Дакле, ми знамо да по Уставу спољну политику води председник земље, а Влада предлаже и спроводи спољну политику, док скупштина мониторише. Дакле, ми незнамо како ће се снаћи косовска делегација у оквиру Устава Републике Косово”, изјавила је Хаџоли.

Она је још истакла и да су Законом предвиђене консултације између владине делегације за дијалог и других уставних институција, али није објашњен начин како ће оне бити вршене.

“Затим, остају три члана државне делегације који се још увек нису придружили екипи а предвиђени су да буду део те екипе. Није јасно како ће се они придружити екипи, да ли треба поново да се гласа за њу у скупштини или како. Значи, има нејасноћа како да се допуни државна делегација новим члановима. Друге нејасноће на које смо наишли су у радној комисији коју одређује овај Закон. Какву ће функцију она вршити, како ће се,  што се тиче процеса дијалога, ангажовати експерти из разних области”, објаснила је Хаџоли.

За наставак дијалога између Косова и Србије у Бриселу, са циљем постизања коначног свеобухватног споразума о међусобним односима, веома су заинтересовани Европска Унија (ЕУ) и Сједињене Америчке Државе (САД), због чега инсистирају на укидању или суспендовању таксе на увоз српске робе, чиме би се испунио услов српског председника Александра Вучића да се Србија врати преговарачком столу.

Шефица Уреда ЕУ на Косову, Наталија Апостолова је у емисији “Инфо Магазин” на телевизији Кљан Косова изјавила да Косово нема времена за губљење и да ЕУ сматра да је постизање коначног споразума са Србијом, од животне важности за Косово.

“Таксе представљају кршење Споразума ЦЕФТА и Закона Споразума за асоцијацију и придруживање. Такође утичу и на процес европске агенде 2, пошто је сада померена због тарифе од 100 одсто. Нема пуно времена за губљење, сваки је дан важан, сваки тренутак је важан, а премијер Рамуш Харадинај треба да донесе ту одлуку”, изјавила је Апостолова.

У интервјуу за телевизију Дукађини, премијер Косова Рамуш Харадинај је поновио став да ће таксе бити суспендоване по признању Косова од стране Србије али и да постоји могућност да се она суспендује уколико буде припремљен уговор за међусобно признање између Косова и Србије.

“Када сам написао прво писмо као одговор на међународни план како би објаснио да Косово не блокира процесе, рекао сам да ако председник Трамп позове стране, ми ћемо одмах суспендовати таксе јер се зна да је то нешто озбиљно – има уговора”, рекао је Харадинај.

Посланик Демократске партије Косова Хајдар Бећа је изјавио да његова партија није заинтересована да руши владајућу коалицију због одлуке о такси.

“Не видимо партијски интерес у односу на национални. Да желимо да повучемо таксе због партијског интереса можемо да то урадимо за 24 сата. Демократска партија Косова ни у једном тренутку није пољуљала коалицију због таксе. Ми нисмо заинтересовани да кваримо односе са САД. Први пут да је САД тако гласна како би затворила процес између две земље”, изјавио је Бећа.

Иначе, Харадинај је јуче изјавио и да сваки коалициони партнер у власти има право да напусти владину коалицију ако се не слаже са одлуком о такси и да не очекује да неко затражи оставку ако она утиче на односе са САД.

“Као што је рекао Весељи (председник косовског парламента) и ја тако мислим. Ако дође до тога да се покваре односи са Америком, ја ћу сам отићи кући. Може да буде мишљења са којим се ја не слажем, али наш народ нећу да носим на врату”, изјавио је Харадинај.

И председник Косова Хашим Тачи је изјавио да дневне, недељне и изборне политике неће утицати на стратешке односе између Косова и САД или других западних земаља.

“Захтев међунардне заједнице је да поштујемо савете који отварају могућност наставку дијалога. Овај процес не може једнострано да се деблокира и неприхватљиво је условљавање Београда. Косово ће ићи паралелно са међународном заједницом. Верујем, јер сам био близу наших партнера и ствари могу да се превазиђу”, изјавио је Тачи.

Тачи је у интервјуу за Кљан Косова изјавио да су јавно познати захтеви САД, ЕУ, као и Немачке, и додао да “када почне да се додирује црвена линија онда ће и интервенисати”.

Косовски аналитичари наводе да је међународна заједница појачала притисак на званичну Приштину да укине одлуку о такси на српску и босанску робу.

Аналитичар Неџмендин Спахиу сматра да премијер Харадинај осим што је ризиковао сам, доводи у опасност и земљу којом управља, јер за разлику од других политичара “скупо продаје своју кожу”.

                                                                                                                                                                                                KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj

 

Check Also

Стано: Циљ Радне групе да се нађе трајно ресење за таблице

Први састанак Радне групе, која би требало да се бави решавањем спора Београда и Приштине …