Главна / Вести / Косово и Метохија / Годишњица погрома на Косову и Метохији

Годишњица погрома на Косову и Метохији

Поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. – Погром на Косову и Метохији, вечерас у 19 часова биће одржана комеморативна академија на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Мартовски погром над косметским  Србима биће обележени у Грачаници и Косовској Митровици, а обележавању ће присуствовати и представници Канцеларије за Косово и Метохију.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Дејан Павићевић присуствоваће у 11 сати, у манастиру Грачаница, парастосу жртвама мартовског погрома и након тога академији у Дому културе, коју организује Удружење породица косметских страдалника у сарадњи са Домом културе Грачаница и уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев у 12:44 сати, у Косовској Митровици, у Колашинској улици положиће цвеће на спомен плоче настрадалим Митровчанима Бори Спасојевићу и Јани Тучев, а након тога ће присуствовати парастосу који ће бити служен код споменика Бели анђео, код главног моста на Ибру.

Тог 17. марта догодио се погром на Косову и Метохији, етнички мотивисано насиље над Србима.

У три дана насиља Албанаца над Србима 17, 18. и 19. марта 2004. настрадало је 10 Срба, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, 935 српских објеката, од којих 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа, пошта и домова здравља.

Протерано је 4.012 Срба из шест градова и девет села.

Последице мартовског насиља ни до данас нису саниране, а најтрагичније је то што су поједина места од тада остала без Срба и што се ни пет одсто тада протераних није вратило у своја места.

На скупу у Београду говориће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, након чега ће бити одржан пригодан уметничко – сценски приказ о догађајима тог 17. марта 2004.

Организатор комеморативне академије је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Програму ће присуствовати представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Београда, дипломатског кора у Србији, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Извор: танјуг

Check Also

Петковић: Када ће бити ухапшен специјалац који је пуцао у Гаљака

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да лекари, рудари и васпитачи мирно …