Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић за РТС: Никада више 17. март

Ђурић за РТС: Никада више 17. март

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да су на данашњи дан пре 15 година, без икаквог повода, вођени слепом безумном мржњом, десетине хиљада Албанаца предвођени својим политичким лидерима палили све што је српско на КиМ.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Марко Ђурић рекао је да 15 година после погрома на Косову и Метохији највећи утисак су мук, ћутање и тишина.

“На данашњи дан пре 15 година, без икаквог повода, вођени слепом безумном мржњом, десетине хиљада Албанаца предвођени својим политичким лидерима палили су све што је српско на КиМ”, рекао је Ђурић.

За два дана дивљања спаљено је 35 српских светиња, неколико хиљада српских породичних домова, а хиљаде људи је протерано, подсетио је Ђурић.

Додаје да 15 година после тога, осим неколико прекршајних и фоирмално за пример изабраних људи који нису ни организатори ни главни протагонисти тих напада, главни протагонисти нису одговарали – а то треба да нас опомене да пре 15 година ни Кфор ни међународна заједница нису радили свој посао и да су они својим пасивним држањем у великој мери томе допринели.

“Они нису урадили све што је требало да би то спречили и не треба да заборавимо да су 17. марта горели Призрен, Богородица Љевишка, за коју је чак и турски завојевач изгравирао на фрескама – зеница ока мога гнездо је твоје лепоте, горео је манастир Девич, Призренска богословија. То обнављамо и свесни смо да постоје они који то и данас желе”, рекао је Ђурић.

Не смемо да заборавило ко је ћутао и ко није реаговао пре 15 година, каже Ђурић и подсећа да је то Кфор.

“Хоћу да поменем тадашње власти у Србији који су немим муком дочекале дешавања 2004. Можемо да припишемо одговорност за нечињење јер су неки и у то време били заузети препродавањем рекламног простора на овој телевизији”, рекао је Ђурић.

Ђурић каже да све ово говори о лекцијама да се не можемо ослонити само на Кфор и међунаордну заједницу јер је одговорност делимично и на Србији.

Подсећа да је и Стејт департмент осудио оно што се дешава на КиМ, побројао је преко 100 инцидената против Срба и написао да постоји континуирано насиље.

“За разлику од периода 2004. када није било никаквог одговора, за разлику од 2008. када је Косово прогласило независност па је један побегао у Румунију, а овде није било никаквог одговора, данас постоји озбиљан одговор – 17. март никада више се неће поновити, чули сте од најзначајних места у држави”, каже Ђурић.

Неће се прихватити условљавање Србије платформом која значи наметање једнострано проглашена независнот Косова, истакао је директор Канцеалрије за КиМ.

Ђурић каже да Србија не пристаје на уцене да нам наметну некакав “трибунал за одговорност само Срба, који би били означени као силоватељи и пљачкаши”.

Послата је порука Приштини са најмеродавнијег места када је речнео “сиктер”, рекао је Ђурић.

ИЗВОР:РТС

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …