Главна / Вести / Србија / У Спомен соби обележена годишњица мартовског погрома

У Спомен соби обележена годишњица мартовског погрома

Годишњица мартовског погрома Срба на КиМ обележена је у Спомен соби у Удружењу породица убијених и киднапованих на КиМ. Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић подсетио је да је тада са својих огњишта протерано више од 4.000 Срба, више од 900 српских објеката срушено или спаљено, као и 35 црква и манастира.

Бранко Ружић је упитао је да ли је нормално да у Европи у 21. веку хорда банди убија и етнички чисти простор на КиМ од Срба који су ту живели и радили вековима, а да 15 година након тог чина нико није ни оптужен, ни осуђен.

“Насиље и етничко чишћење које су Албанци спровели било је донекле спречено закаснелом реакцијом Кфора и међународне заједнице, али је спречено решеношћу Срба који су остали да живе на КиМ и који су показали да је њихов дом и данас тамо”, рекао је Ружић у Спомен соби.

И данас је, напомиње, тешко супротставити се политичком погрому оних који воде лажну државу Косово и бесмислене царинске ратове, уводе нецивилизацијске таксе и доносе небулозне одлуке о “Трепчи” и нелегалном форимирању “косовске војске”.

“Србија се понаша одговорно, не да би показала слабост, већ снагу и да бисмо свесно дошли до компромиса”, подвукао је Ружић.

Мајка страдалог шеснаестогодишњег Димитрија Поповића који је у центру Грачанице убијен од стране терориста, Јоргованка Поповић, упитала је коме је њено дете било криво, када је убијено са храном у устима док се са друштвом враћао из града. Она је нагласила да ништа није важније од мира.

Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је судбина српског народа на Косову и Метохији страдалничка, јер су убијани, малтретирани и мучени само да би КиМ било етнички чиста албанска територија.

“Мартовски погром је био покушај завршног етничког чишћења и протеривања српског народа. Одговорни за то нису кажњени, а то су ратни злочинци Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, који су све организвоали уз подршку неких других”, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, српски народ има одговорност да уради све што може како би одговорни за злочине на КиМ били кажњени.

“Зато смо формирали Радну групу у Одбору за КиМ која је објединила сва сазнања, прикупила доказе о злочинима која је починила ОВК и доказе о томе како је међународна заједница заташкавала злочине на Космету”, указао је Дрецун.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић изјавио је да је жалосно да злочинци са КиМ, алудирајући на Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, и данас прете Србима нецивилизацијских таксама и формирањем такозване “косовске војске”.

Дарко Глишић, председник Извршног одбора СНС-а, рекао је да је 17. март 2004. године један од најтрагичнијих дана у српској модерној историји и изразио наду да ће савест “прорадити” код оних који су то починили. То су, каже, они који су направили лажну државу Косово.

Check Also

Деца са КиМ обишла манастир Јазак на Фрушкој Гори

У оквиру петодневног боравка на одмаралишту Летенка на Фрушкој Гори , деца су обишла и …