Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић са министарком спољних послова Чешке о положају Срба на КиМ и једностраним потезима Приштине

Ђурић са министарком спољних послова Чешке о положају Срба на КиМ и једностраним потезима Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са специјалном изасланицом за Западни Балкан министра спољних послова Републике Чешке Јањином Хржебичковом.

Ђурић је представницу чешког Министарства спољних послова упознао са положајем српског народа на Косову и Метохији и стањем дијалога Београда и Приштине, изразивши очекивање да ће се Република Чешка, као чланица ЕУ, придружити напорима да се подрже настојања за постизање компромисног решења за јужну српску покрајину.

Информишући саговорницу о низу једностраних потеза којим је Приштина протеклих месеци систематски рушила дијалог и опструирала све напоре да се поново седне за преговарачки сто, Ђурић је нагласио да је укидање противправних и антицивилизацијских такси за робу из централне Србије минималан услов за обнављање дијалога.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је Хржебичкову подсетио да је и у ранијим фазама дијалога Београд доследно показивао већу конструктивност у односима са Приштином, јер је спровео све обавезе проистекле из бриселског дијалога, док Приштина 2166 дана није спровела своју једну једину обавезу, а то је омогућавање формирања Заједнице српских општина.

Београд је, према Ђурићевим речима, суштински заинтересован за очување стабилности на Западном Балкану, и важно је одлучним политичким и дипломатским средствима спречити све оне који прете дестабилизацијом региона и новим конфронтацијама.

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …