Главна / Вести / Косово и Метохија / Радојевић: Нема званичних информација о истрази о хапшењу Ђурића

Радојевић: Нема званичних информација о истрази о хапшењу Ђурића

Ни годину дана од хапшења Марка Ђурића у Косовској Митровици још нема званичних информација докле се стигло са истрагом, каже заменик косовског министра полиције у оставци Милан Радојевић и додаје да је то важан тест за приштинске институције на коме ће се видети да ли оне функционишу или не.

Радојевић је пре годину дана упутио захтев приштинској полицији да се спроведе истрага и утврди одговорност појединаца због начина на који је Ђурић спроведен у Приштину, о чему постоје и видео снимци.

“Уз сагласност тадашњег министра унутрашњих послова, послао сам званичан захтев да се спроведе истрага да ли је било прекорачења овлашћења полиције. На жалост нисам добио никакав званичан одговор докле се стигло са истрагом, да ли је она завршена или није”, рекао је Радојевић за Т а н ј у г.

Наводи да је након хапшења Марка Ђурића имао консултације са тадашњим косовским министром унутрашњих послова, да га је упознао са ситуацијом и да је имао утисак да ни они нису били свесни шта се дешавало на терену.

“Тадашњи министар ми је дао пуну подршку да се та истрага покрене и да се утврде све чињенице које су се десиле тог дана. У међувремену променила су се још два министра и не знам колико су они упознати са дешавањима”, нагласио је он.

Појашњава да је незванично сазнао да је полиција завршила истрагу и да је предмет предат надлежном тужилаштву у Митровици, који треба да одлучи да ли има основа за покретање кривичног поступка или нема.

Радојевић подсећа да су, осим директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, тада повређени и тадашњи министар пољопривреде у косовској влади Ненад Рикало, градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, као и више новинара и грађана који су били учесници на том скупу.

Додаје да су дешавања од 26. марта тест за приштинске институције и да ће на том примеру да се види да ли оне функционишу или не.

” Када разговарамо са међународним представницима стално истичемо да на овом примеру треба да се покаже да ли институције функционишу или не, јер уколико се тако поступа са легитимним и легалним представницима Срба у косовским институцијама шта могу да очекују обични грађани”, нагласио је Радојевић.

Додаје да до сада приштинске институције својим деловањем не уливају поверење међу Србима на КиМ.

Специјалне јединице косовске полиције 26. марта упале су у зграду Митровачког двора у Северној Митровици, где се одржавао скуп у оквиру “унутрашњег дијалога о Косову и Метохији”.

Једна од најкритикованијих активности косовске полиције био управо начин на који је Ђурић с лисицама на рукама спроведен до Приштине.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …