Главна / Друштво / Акција „Леп осмех – здрав живот“ одржана у ПУ Сунце

Акција „Леп осмех – здрав живот“ одржана у ПУ Сунце

Предшколска установа „Сунце“ из Доње Гуштерице, у сарадњи са Одељењем за здравство општине Грачаница, организовала је данас акцију „Леп осмех, здрав живот“ у којој је деци указано на важност оралне хигијене, односно на редовно и правилно прење зуба.

Акција је одржана у Предшкоској установи „Сунце“ у Доњој Гуштерици и Добротину. Деци је показана техника прања зуба и правилног коришћења четкица, а све у циљу превентиве и очувања оралног здравља. Том приликом представници општине Грачаница су деци поделили четкице за зубе.

Према речима стоматолога Биљане Перенић циљ акције је и да деца превазиђу страх од зубара.

„Даца из вртића припадају осетљивој групи, па смо хтели да им на неки лепши начин приближимо и објаснимо да смо ми стоматолози заправо чаробњаци, да уз неки чаробни спреј бринемо о њима, да их кроз илустрацију и интеракцију ослободимо страха. Родитељи, баке и деке, обично децу плаше докторима како би била мирна, па кад дођу код нас углавном су несигурна и уплашена. На овај начин желимо да их упознамо са нашим инструментима, покажемо да те интервенције нису увек болне, а све у циљу превенције, да почну редовно и на прави начин да брину о свом оралном здрављу“, казала је Перенић.

Данашњој акцији присуствовали су и представници Општине Грачаница, директор здравства Александар Поповић и др Небојша Миловановић.

„Редовно и правилно прање зуба је једини начин да се спречи настанак, како каријеса, тако и обољења десни. Важно је да децу научимо да је превентива најважнија и оваквим акцијам општина Грачаница показује да нам је здравље наше деце на првом месту“, истиче директор здравства Александар Поповић.

Др Небојша Миловановић је истакао да је статистика немилосрдна када је у питању орално здравље, те да свако друго или треће дете има проблема са зубима због неадекватног одржавања оралне хигијене. Према његовим речима, Општина Грачаница као друштвено одговорна институција је препознала овај проблем и низом својих корака је почела да их решава.

„Запослили смо стручан кадар, шест стоматолога, како би имали превентивни рад, који је најјефтинији и најбољи. Овакве акције у предшколским установама су значајне за едукацију наше деце, која су нам најважнија. Ова акција није једина, прошле недеље у Грачаници смо имали недељу оралног здравља, где смо организовали скупове и предавања на ову тему, а у будућем периоду, уз стручан тим људи у акцији ћемо укључити сву предшколску децу“, казао је Миловановић.

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …