Главна / Друштво / Општина Грачаница обавила прве анализе пољопривредног земљишта

Општина Грачаница обавила прве анализе пољопривредног земљишта

Општина Грачаница обавештава пољопривреднике на територији локалне самоуправе да је почела са испитивањем пољопривредног земљишта.

Како је саопштено из Одељења за пољопривреду, испитивање се обавља у сарадњи са невладином организацијом „ЕСГ“ и лабораторијом Агровет.

У првој групи извршено је узорковање земље са десет локација на територији општине Грачаница за исто толико анализа, односно са имања првих пријављених пољопривредника.

Општина Грачаница обавештава пољопривреднике да ће се даље анализе обављати на основу пријаве заинтересованих у Одељењу пољопривреде.Лабораторијска испитивања обавиће се у косовској лабораторији Агровет.Узорковање и испитивање пољопривреднох земљишта је раније договорено на састанку руководства Општине Грачаница са пољопривредницима.

Агрохемијска анализа земљишта је основни предуслов успешне пољопривредне производње у повртарству, ратарству и воћарству.Биљке приносом сваке године изнесу из земљишта одређену врсту и колицину хранљивих елемената, које је неопходно вратити земљишту путем ђубрења.

Прекомерна или недовољно уношење ђубрива у земљиште има за последицу повећање пХ и ЕЦ земљишта, блокирање усвајања појединих макро и микро елемената од стране биљака што утиче на повећање трошкова производње и смањење приноса.Због тога је неопходно да се у узорцима земљишта узетих са производних парцела одреди потенцијална и ефективна плодност земљишта.

Check Also

Нераскидиве везе Општине Грачаница и Покрајинског завода за спорт и медицину спорта

Трећег дана посете Грачаници, делегација Покрајинског завода за спорт и медицину спорта из Новог Сада …