Главна / Вести / Косово и Метохија / Британци издали упозорење:Избегавајте ова места

Британци издали упозорење:Избегавајте ова места

Британско Министарство спољних послова објавило је савет својим држављанима да не путују у Звечан, Зубин Поток, Лепосавић и северни део Косовске Митровице.

На званичном владином сајту, држављанима Велике Британије се саветује да избегавају ова места осим у неопходним случајевима, јер је било насилних сукоба на северу Косова, као и инцидената који су укључивали експлозије ручних бомби и возила у Северној Митровици.

“Протести имају потенцијал да постану насилни, зато треба да пазите уколико угледате да се велике масе окупљају током појачаних политичких напетости у том граду. Пратите локалне медије, консултујте рецепцију хотела за савет и редовно проверавајте информације на овом сајту због нових података”, наводи се у поруци која је на сајт постављен 25. марта.

Због тога поручују својим грађанима да буду опрезни и избегавају јавна окупљања, што се посебно односи на подручје око моста “Аустерлиц” који раздваја Митровицу на север и југ.

Форин офис поручује да путовати из Србије на Косово и натраг могуће, али да се проблеми могу јавити приликом уласка у Србију са Косова “уколико у пасошу стоји да сте ушли на Косово директно одакле било, а да то није била Србија”.

Такође, савет је да се избегавају граничне улазне капије 1 и 31 (Лепосавић и Зубин Поток), а уколико дође до пораста напетости на северу.

У тексту је и напомена да постоји вероватноћа да терористи покушају да нападну Косово, али да се у највећем броју случајева посете Косову могу извести без проблема.

 

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …