Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕУ критикује Приштину, Харадинај “има трауме” од Могеринијеве

ЕУ критикује Приштину, Харадинај “има трауме” од Могеринијеве

Шефица канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова критиковала је косовску владу због увођења таксе од 100 одсто на српске и производе из БиХ, оценивши да је та одлука против преузетих међународних обавеза.

Поводом трогодишњице ступања на на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању Косова и Европске уније, Наталија Апостолова је затражила од власти у Приштини имплементацију ССП-а.

“Нажалост, постоје одлуке против обавеза ССП-а. То је такса на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Такса од 100 одсто није само кршење ЦЕФТА већ и духа ССП-а. То ће ослабити конкурентни пут и учинити Косово мање привлачним за инвестиције”, рекла је Апостолова.

На истом скупу, конференцији о трогодишњици ССП-у у организацији “Епик института” у Приштини, косовски премијер Рамуш Харадинај, за неуспех спровођења ССП-а оптужио је Федерику Могерини.

“Не можемо постићи све циљеве Споразума о стабилизацији и придруживању, јер имамо потешкоће од стране комесарке Федерике Могерини. То нам је изазвало политичку трауму због разговора о територији”, рекао је Харадинај.

Он је похвалио ССП и додао да се Приштина обавезала да ће извршити своје међународне обавезе за јачање демократизације, успостављање стабилности, реформу администрације и оснаживање безбедности.

“ССП је нови почетак за косовску економију, тако да косовски произвођачи могу да извозе у ЕУ”, рекао је Харадинај и додао да “стара рана остаје недостатак визне либерализације”.

О отвореним питањима са Београдом, у косовској влади кажу да такса остаје, док Београд не испуни услове, а у противљењу евентуалној корекцији границе, добили су подршку немачких посланика.

Извор: РТС

Check Also

Вучић захвалио амбасадору Алжира на принципијелном ставу те земље по питању КиМ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Народне Демократске Републике …